200 piva za dva dana
Od manga do pršute, začinjeno čilijem: Beogradska Vrteška pivskih stilova i ukusa! (FOTO)
Istim principom, od svetlog ka tamnom, idem i sledećeg dana. Nikada do sada nisam pio kiselo pivo (sour ale / american wild ale) i trebaće mi vremena da ga ponovo naručim. Zbog fermentacije koju izaziva dodavanje divljeg kvasca i bakterija, i belgiski "kiseljak" i američki "divljak" nešto su što bi većina pivopija, kojima je ovaj stil nepoznat, pre uporedila sa sirćetom nego sa pivom.
Budući da su i meni belgijska piva dobrim delom nepoznanica, vraćam se više nego odličnom izboru ostalih ejlova svih boja i jačina. Na pitanje "Kakvo je ovo pivo?", od devojke koja ga toči, dobijam neočekivan odgovor - "Kao hvarska pršuta?" I stvarno, amsterdamski dimljeni ejl Pampus - "Bombarde" je nešto potpuno nesvakidašnje i prilično mu odgovara opis koji mu je Dunja dala (s' tim što bih ja, možda, rekao zlatiborska).
I pošto sam već prešao na tamnu stranu, do kraja večeri nastavljam sa stutovima. I opet španci! Edge Brewing "Barrica #24", imperijal staut sazrevao u buradima od burbona, bi, da nije točilice do njega verovatno bio moj izbor večeri.
Ipak, tu "titulu" je poneo ruski imeprijal staut "Комендантский час", nastao u saradnji pivare Bakunin iz Sankt Peterburga i Zagovor iz Moskve. Pivo začinjeno čilijem sa 11% alkohola, koje nepcima nudi jedinstven spoj slatkoće i ljutine. Fenomenalno!