Najslađa beogradska radnja: I ratluk i lizalica od 2 metra stanuju ovde (FOTO)

poslednji bombondžija

Najslađa beogradska radnja: I ratluk i lizalica od 2 metra stanuju ovde (FOTO)

Na limenom stolu igra boja i ukusa - želeni ratluk od pistaća leži u brašnu. Mekan. Brašnast. Sladak. Topi se u ustima, što smo zaključili posle prve kockice
Objavljeno:

Dok koračate prestonicom, zastanite na tren u Ulici Gavrila Principa. Zatvorite oči i udahnite duboko. U nekom momenata osetićete slatkasti miris i za nekoliko trenutaka bićete ispred broja 14. Tajne poslednjeg beogradskog parfemdžije: Bili smo na mestu gde nastaju najlepši mirisi već 74 godine! (FOTO) Tu vas čekaju braća Bosiljčić, poslednji u prestonici koji u svom slatkom kutku prave bombone, lizalice, ratluk i mnogobrojne poslastice. Na samom ulazu, pored mirisa od kojeg vam polazi voda na usta, sa osmehom su nas dočekali Živorad i Branislav Bosiljčić i odpočeli svoju priču: - Sve je počelo još davne 1936. godine, kada je deda došao iz sela u grad. Ostavljen je da se snađe. Jedan bombondžija uzeo ga je pod svoje i naučio zanatu, a on je to preneo na nas - priča nam Živorad, kojem kroz ruke dnevno prođu kilogrami šećera. Na limenom stolu igra boja i ukusa - želeni ratluk od pistaća leži u brašnu, dok ga on secka na gotovo savršene kockice. Mekan. Brašnast. Sladak. Topi se u ustima, što smo zaključili posle prve kockice. Onda druga i treća. Prosto ne možeš da prestaneš da ga jedeš! Sa druge strane, šarene lizalice, liciderska srca, karamele...prosto vas mame kroz izlog. - Ratluka ima 16 vrsta i težimo da napravimo još. Čokolada je u upotrebi, pa smo ga i prelivali jedno vreme. Moramo da se prilagodimo željama mušterija. U Americi, Evropi, Kanadi...nema gde naš ratluk bio nije. On ide svuda gde idu i naši ljudi - objašnjava ponosni Živorad, dok Branislav kockice ratluka pažljivo pakuje u kutije. Iako je posle rata u Beogradu ostalo oko 130 ljudi koji su se bavili ovim zanatom, Bosiljčići su jedini opstali. - Od malih nogu interesovao sam se za ovaj zanat. Gledali smo, učili i evo, još uvek smo ovde. Oni su jednom prilikom napravili lizalicu veliku 2 metra i tešku 30 kilograma! - Nismo mogli da nađemo odgovarajuću dršku, jer je teško držati površinu od 2 metra. Snašli smo se, pa smo stavili garnišnu od zavese i sve to naravno za potrebe mušterije - kaže Branislav. Da ljudi vole slatkiše, uverili smo se i sami, jer su se na svakih par minuta otvarala vrata i ulazile su vesele mušterije. Stari, mladi, žene, muškarci. Neverovatno, ali najviše su tražili ratluk sa ružom. Prema rečima braće, on je u Srbiji omiljen. - Jednom su nam upali policajci. Kola su zakočila ispred prodavnice, a jedan je izleteo u trku. Mislio sam da će da padne neka tuča, da jure nekoga, ma svašta mi je prošlo kroz glavu. A on je čovek tražio bombone. Tajnu recepturu zadržali su i nisu je menjali, a ponosni su i na "švalerske bombone". Braća uz osmeh objašnjavaju da su to mentol bombone koje jako brzo neutrališu ukus hrane u ustima pa " muškarac ne mora svojoj dami smrdeti na luk ". Malo carstvo slatkih ukusa leži u sred Beograda. Čeka da zavirite u tajne čarolije magičnih ukusa. Nismo mu odoleli, a sigurni smo da nećete ni vi. (D. Čavić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.