oduševljen norveškom
OVAJ SRPSKI KUVAR JE PRIPREMIO JELO ONAKO KAKO SE SPREMALO PRE 200 GODINA: Nenadovo neverovatno iskustvo!
Utisci su mu toliko jaki da se nada da će se opet vratiti
Beogradski kuvar Nenad Perić je podelio sa nama iskustva kako izgleda pripremati hranu u izolovanom hotelu na norveškoj planini na način na koji se pripremala hrana pre više od 200 godina.
Sve je počelo kada je posetio prijateljicu koja je živela i radila u planinskom hotelu Hytta u Norveškoj dolini Haling. Hytta se nalazi u nenaseljenom mestu, skrivena iza ostalih vrhova, u netaknutoj prirodi i samim tim predstavlja izazov jer se do njega može doći samo jednim delom puta vozilom, a do same Hytte može se doći samo gliserom preko ogromnog jezera kojim je hytta okružena ili pešačkim planinskim stazama poznatim samo lokalnom stanovništvu i planinarima.
Nenad je tako počeo da radi kao kuvar u tom ušuškanom hotelu gde se hrana priprema na način na koji se spremala pre više od 200 godina.
- Hytta ima svoju mini elektranu, nema dometa signala mobilnih telefona, nema interneta, ima svoju farmu sa životinjama gde sve životinje slobodno šetaju i hrane na planinskim pašnjacima (svinje, koze, kokoške, krave…). Za brigu o životinjama je bila zadužena jedna gospođa koja je vodila farmu. Ujutru kada se krave vrate sa pašnjaka stiže domaće sveže pomuzeno kravlje mleko, jogurt, sirevi, domaći puter, i nadaleko čuvena domaća pavlaka koja je osvojila zlatnu medalju za kvalitet - kaže Nenad.
Priznaje da je najveći izazov bilo adaptirati se i vratiti u vreme i doba kada se tradicionalno radio ceo proces pripremanja hrane, dopremanja namirnica i služenja.
- Kuvati uz sveću i bez struje i koristiti struju koja je na raspolaganju samo 8 sati, gde je naravno i apsolutno krajnji cilj da svaki gost bude zadovoljan i nasmejan punog stomaka ode srećan i opet se vrati - rekao je on.
Međutim, celokupno iskustvo je bilo sjajno iskustvo, kako kaže, jer je naučio i druge tehnike spremanja i stvaranja namirnica od sireva i mlečnih proizvoda do same nege životinja. Hytta je imala i svoju pušnicu za dimljenje ribe, mesa i sireva. U okolini se nalazi jezero koje je bogato planinskom pastrmkom koja se dimila u pušnicama ili fermentisala.
U hotelu Hytta se tako za doručak uglavnom sprema kisela riba, kavijar, dimljeno meso, sirevi, povrće i salate.
- Što se tiče glavnih jela za ručak ili večeru tu postoji takođe ogroman broj specijaliteta i jela od mesa – pečenje, stekovi, šnicle, kobasice, kuvana jela, razni potaži i supe, tako da u tom delu kuhinja jako podseća i ima dosta sličnost sa srpskom - kaže kuvar.
Skandinavske zemlje, a posebno Norveška, vode računa o održivom razvoju i očuvanju prirode i koriste svoje proizvode i prave svoje specijalitete iz nacionalne kuhinje.
- Jedan od primera takođe je i restoran Maaemo u Oslu koji važi za jedan od najboljih restorana na svetu i nalazi se u Mišelinovom vodiču, gde se na jelovniku koji je sezonski nalaze uglavnom domaća Norveška tradicionalna jela. Ista ta jela možete da probate na tradicionalni način u većini Hytta širom Norveške - ističe Nenad.
Nenada su životni planovi trenutno vratili u Srbiju, ali utisci iz Norveške su toliko snažni da se nada da će ih u nekom trenutku opet obnoviti.
(Espreso.co.rs / norway.no)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!