Sećanje na znamenite ličnosti iz naše prošlosti: Biste 20 velikana na Kalemegdanu
Kalemegdan, Foto: Beograd.rs

u čast velikana

Sećanje na znamenite ličnosti iz naše prošlosti: Biste 20 velikana na Kalemegdanu

Prolaznici koji šetaju Kalemegdanom, mogu videti biste slavnih velikana iz naše prošlosti

Objavljeno: 16:18h

U parku „Kalemegdan” ispred Beogradske tvrđave nalaze se biste velikana s kraja 19. i početka 20. veka.

U parku je postavljeno 20 bista znamenitih ličnosti koje su zadužile srpsku umetnost, kulturu i istoriju. Među prvima je postavljena bista Đura Daničića pri kraju 19. veka, a poslednja Stevana Raičkovića 2012. godine.

Beograd
foto: Beograd.rs

Bista Đura Daničića na Kalemegdanu je rad vajara Petra Ubavkića i predstavlja sećanje na književnika, filologa i profesora Velike škole. Daničića istorija našeg jezika pamti i kao branioca rada Vuka Stefanovića Karadžića, a jedno od njegovih najznačajnijih dela je prevod Starog zaveta na srpski jezik.

Beograd
foto: Beograd.rs

Prolaznici koji šetaju Kalemegdanom, mogu videti biste slavnih velikana iz naše prošlosti i to su: Jovan Dučić, Aleksa Šantić, Borisav Stanković, Miloš Crnjanski, Đura Jakšić, Vojislav Ilić, Radoje Domanović, Marko Miljanov, Jaša Prodanović, Jovan Subotić, Ivan Goran Kovačić, Simeon Roksandić, Jovan Gavrilović, Jovan Skerlić, Đuro Daničić, Miloš N. Đurić, Kosta Taušanović, Stevan Mokranjac, Branko Radičević i Stevan Raičković.

Beograd
foto: Beograd.rs

Spomen-bista Milošu Crnjanskom postavljena je 1993. godine na Kalemegdanu i izradila ju je Drinka Radovanović. Crnjanski je jedan od najvećih srpskih književnika u 20. veku, a neka od njegovih najpoznatijih dela su „Dnevnik o Čarnojeviću”, „Roman o Londonu” i „Lament nad Beogradom”.

Beograd
foto: Beograd.rs

Povodom pedeset godina od smrti pesnika Jovana Dučića, 1993. godine je postavljena njegova bista u Kalemegdanskom parku i spomenik je rad Drinke Radovanović. Jovan Dučić je bio književnik i akademik čije pesme pripadaju srpskom modernizmu. Neka od njegovih poznatih dela su „Blago cara Radovana”, „Jutra s Leutara”, „Pesme”, „Staza pored puta”,...

Beograd
foto: Beograd.rs

Bista pesnika Stevana Raičkovića je poslednja bista postavljena u parku „Kalemegdan” i delo je vajara Aleksandara Zarina. Spomenik je otkriven 2012. godine i predstavlja sećanje na pisca i akademika čije pesme su obeležile srpsku poeziju u drugoj polovini 20. veka.

O bistama znamenitih Srba na Kalemegdanu brine Javno preduzeće „Beogradska tvrđava” i na taj način čuva sećanje na velika dela ovih ljudi koja čine našu kulturu.

Bonus video:

00:07

Bista heroju Ljubu Čupiću

(Espreso/gradonačelnik.beograd/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.