Beograd i Zemun juče bili ispod rotirajućeg dela superćelije: Pogledajte nestvarne slike vremenske nepogode! (FOTO)
Superćelijska oluja, Foto: Printscreen/Instagram/Haliz Srbija

vremenska nepogoda

Beograd i Zemun juče bili ispod rotirajućeg dela superćelije: Pogledajte nestvarne slike vremenske nepogode! (FOTO)

Pogledajte nestvarne slike superćelija: Ogromni crni oblaci nad Beogradom, delovi Zemuna i Surčina bili su juče direktno ispod rotirajućeg dela superćelije

Objavljeno:

Nevreme je juče pogodilo neke delove Srbije, padala je kiša, u pojedinim delovima bilo je olujnog vetra i sitnog grada, ali formirale su se i superćelije.

Kako je objavio meteorološki sistem Hailz Srbija, inicijalna oluja desila se na teritoriji Valjeva, Avale i južno od Pančeva. U ovom delu je bilo pljuskova, grada i olujnog vetra, a nevreme je nastavilo potom da se kreće ka istoku i severoistoku.

Na Instagram stranici "hailz_srbija" potom su objavljene i fotografije superćelije iz Zemuna, zapadni deo Beograda.

Delovi Zemuna i Surčina bili su direktno ispod rotirajućeg dela superćelije, objavio je Hailz Srbija uz video snimak.

Ciklična superćelija na teritoriji Surčina

"Meteorolog Miloš dokumentovao je spektakularnu, za kraj septembra meseca, cikličnu superćeliju na teritoriji Surčina. Fotografije prikazuju direktan pogled na mezociklon i wall cloud. Oluja, relativno visoke baze, je prešla putanju od oko 100 km od rođenja na teritoriji Valjeva, do smrti malo severoistočnije od Padinske Skele. Pojačano vertikalno smicanje vetra je brzo kreiralo nekoliko rotirajućih oluja, posle nekoliko sati dnevnog zagrevanja koje je destabilizovalo atmosferu, ali se ova levoskretajuća superćelija posebno izdvojila, nakon prvobitnog razdvajanja prve superćelije na teritoriji Valjeva. Iako niskog vrha (do 10 km visine) i malih horizontalnih dimenzija, ovu oluju nije sprečilo da formira ovu zadivljujuću strukturu, čemu je relativno visoka baza dodatno pomogla", objavio je Hailz Srbija na Instagramu, a u nastavku pogledajte nestvarne fotografije.

Među komentarima je bilo i onih koji tvrde da ovo nije bila superćelija, a onda se javio meteorolog Miloš koji je sve detaljno pojasnio.

"Kao dipl. meteorolog moram da potvrdim da je ovo bila superćelija i to klasična, možda i najbolje definisana struktura koju sam ikada dokumentovao. Više puta sam na svom profilu pisao da se pojam "superćelija" neosnovano pripisuje svakom jačem nevremenu. Niti je svako veliko nevreme superćelija, niti svaka superćelija donosi nevreme. Ova verovatno nije donela olujno nevreme nigde na svojoj putanji, ali je zabeležen sitniji grad. U današnjoj situaciji sa jakim smicanjem uz zakrivljeni profil vetra na hodografu, imali smo ograničenu termicku energiju, ali dovoljnu za iniciranje konvekcije. Iako malih dimenzija i relativno slabog radarskog odraza, ovaj oblak je imao sve karakteristike klasične superćelije sa transformacijom u LP superćeliju pred disipaciju u južnom Banatu. Ono po čemu je bila zanimljiva je što je bila levo-skrećuća, odnosno kretala se ulevo u odnosu na preovlađujuće strujanje, a nastala je razdvajanjem matične superćelije kod Valjeva na desno i levo-skrećuću. Profil vetra sa visinom je više pogodivao atipičnoj rotaciji mezociklona pa se levo-skrećuća održala znatno duže, iako je u 90% slučajeva obrnuto", napisao je on.

Bonus video:

04:36

U JEDNOM DANU ĆE PASTI VIŠE KIŠE OD MESEČNOG PROSEKA! Evo kakvo vreme nam septembar donosi: Na snazi najviši stepen upozorenja

(Espreso/Kurir/preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.