Kolica na kranu se njišu, a deca ispod prolaze: Snimak sa gradilišta u Beogradu od kojeg vam neće biti dobro! VIDEO
Foto: printscreen/instagram/serbialive_beograd

suprotno zakonu

Kolica na kranu se njišu, a deca ispod prolaze: Snimak sa gradilišta u Beogradu od kojeg vam neće biti dobro! VIDEO

Kako se vidi na videu objavljenom na društvenim mrežema, kolica puna građevinskog materijala prikačena su na dizalicu i vise tačno iznad ulice kojom se šetaju građani

Objavljeno:

Na snimku objavljenom na Instagram stranici serbialive_beograd, kolica deluju vrlo nestabilno i klate se dok prolaznici šetaju ulicom. Takođe, kolica prevazilaze ogradu kojom je određena granica gradilišta.

Mnoge sugrađane ovaj prizor je uznemirio, pogotovo jer se na snimku vidi da ulicom šetaju i deca. Na svu sreću, materijal nije ispao i niko nije povređen.

"Sigurno, nema šta", "Užas!", "Sve nenormalno je postalo normalno nažalost, dok neko ne nastrada", glase neki od komentara.

Ipak, pojedini sugrađani smatraju da pre svega svako treba da zaštiti sebe, te se pitaju zašto se građani uopšte šetaju ovom stranom ulice na kojoj se nalazi gradilište.

Da li je situacija sa snimka dozvoljena zakonom?

Prema Zakonu o zaštiti na radu pri izvođenju građevinskih radova, prostor u kom se odvija izgradnja nekog objekta, mora biti u potpunosti zaštićen, tako da ne postoje delovi koji mogu da ugroze radnike ili građane.

Kako stoji u poglavlju o uređenju gradilišta, ono mora biti obezbeđeno na sledeće načine:

Gradilište se uređuje tako da se na njemu može bezbedno obavljati rad i kretanje radnika, oruđa i uređaja za rad i transportnih sredstava.

Gradilište se obezbeđuje od pristupa besposlenih lica i od prilaza vozila koja ne vrše prevoz za potrebe gradilišta.

Za radnike i druga lica, dok rade ili se kreću po gradilištu, korišćenje propisanog zaštitnog šlema, obavezno je.

Građevinski radovi obavljaju se tako da se njihovim izvođenjem ne zagađuje okolina, a u slučaju buke, vibracija, izvođenja radova pod noćnim osvetljenjem, raskopavanja, kaljanja, pojava prašine, podzemne i površinske vode i ostalih pratećih pojava koje mogu ugroziti okolne objekte i stanovništvo, preduzimaju se mere za njihovo otklanjanje ili dovođenje u dozvoljene granice.

Na osnovu poslednje stavke, može se zaključiti da svi predmeti i objekti koji se koriste tokom građevinskih radova moraju biti isključivo unutar ograđenog prostora, kako se ne bi narušavala bezbednost građana ili radnika.

Bonus video:

07:33

Ako hoćemo da sprečimo silovatelje da ponove zločin, ovo je jedino rešenje!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.