Znate li gde se u Beogradu nalazi deo Meseca? Jugoslavija je bila jedna od odabranih koja je dobila ovaj poklon
Zastava SFRJ, Foto: Filip Plavčić

da li ste znali?

Znate li gde se u Beogradu nalazi deo Meseca? Jugoslavija je bila jedna od odabranih koja je dobila ovaj poklon

Jugoslavija je bila jedna od odabranih zemalja koji su na poklon dobili kamen sa Meseca

Objavljeno:

Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo.

Ova čuvena rečenica izgovorena je 1969. godine na površini Meseca, a da li ste znali da se u Beogradu nalazi mali deo mesečevog kamena?

Tri meseca nakon što je posada Apola 11 uspešno sletela na Zemlju, doputovali su u Beograd. Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins, došli su tačno na 25. godišnjicu oslobađanja Beograda, u oktobru 1969. godine.

Poseta se odigrala na predlog vlade SAD, a Beograd je odabran kao jedna od 22 destinacije koje će astronauti posetiti. Jugoslavija je bila jedna od odabranih zemalja koji su na poklon dobili kamen sa Meseca.

Kamen sa Meseca
Kamen sa Mesecafoto: Al Jazeera Balkans/Printscreen/youtube

Parče zemljinog satelita, kao i zastavu SFRJ koja je bila na Mesecu, možete videti kao deo stalne postavke Muzeja Jugoslavije. Sada se ovo parče zemljinog satelita procenjuje da vredi oko 400.000 evra.

Astronauti su u Beograd stigli predsedničkim avionom tadašnjeg predsednika SAD-a, Ričarda Niksona. Na Beogradskom aerodromu bile su kolone ljudi koji su pozdravljali astronaute, a ostatak Srbije pratio je prenos preko malih ekrana.

Oni su Beograđane pozdravljali iz kabrioleta koji se provozao gradom. Nakon vožnje Beogradom, Armstrong, Oldrin i Kolins imali su prijem kod Josipa Broza Tita i ručali sa njim u Belom dvoru. Tada je Tito primio repliku plakete sa porukom koju su ostavili na Mesecu, malu zastavu SFRJ i uzorak tla sa Meseca. Zauzvrat, maršal Tito ih je odlikovao Ordenom Jugoslovenske zvezde sa lentom. U pitanju je najviše odlikovanje koje se moglo dodeliti stranim državljanima koji nisu šefovi drđava.

Narednog dana, trojica astronauta položili su venac na grob Neznanog junaka na Avali.

Ja mislim da nije, nikada do sada, čovečanstvo i svet sa tolikom pažnjom, brigom i interesom posmatrao da li će jedan poduhvat uspeti – rekao je Josip Broz.

Bonus video:

02:34

Legati Muzeja grada Beograda

(Espreso/ beograduživo/ 011info/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.