Najveći strah budućih brucoša koji dolaze u Beograd! Prestonica će uskoro biti puna studenata, a evo šta ih muči
Studenti, Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

studentske muke

Najveći strah budućih brucoša koji dolaze u Beograd! Prestonica će uskoro biti puna studenata, a evo šta ih muči

Svake godine prestonica primi oko 10.000 brucoša, ali gostoljubivost u početku ne osete baš svi

Objavljeno:

Beograd dočekuje još jednu generaciju studenata iz unutrašnjosti. Kada stignu u veliki grad, najveći im je strah kako će se snaći, što muči i njihove roditelje.

Za mnoge studente to je prvo odvajanje od kuće, često i prvi dolazak u Beograd. Uz kofere sa sobom nose želje, nade, ambicije, ali i strahove.

Svake godine prestonica primi oko 10.000 brucoša, ali gostoljubivost u početku ne osete baš svi.

Student Pravnog fakulteta Vuk Vučić kaže da je prvog dana fakulteta, kada je bio prijem studenata, omašio stanicu na kojoj treba da izađe iz prevoza.

"Drugar i ja smo iz Vrnjačke Banje i živimo u domu. Nismo videli lepo znak koji autobus treba da čekamo i ušli smo na pogrešnu stranu i onda smo završili u Mirijevu 3 na poslednjoj stanici", priseća se Vukić.

Objašnjava i da su, srećom, stigli na vreme.

Studenti
Studentifoto: Kurir/ Tamara Trajković

"Poješće te Beograd"

Student Mateja Grujić kaže da se plašio da li će se snaći.

"Mi iz unutrašnjosti imamo jedan termin - poješće te Beograd", prepričava svoje iskustvo Grujić.

Još jedan student iz unutrašnjosti Marko Zečević kaže da mu je po dolasku bilo sve novo.

"Sredina, društvo, nisam znao nikoga, ali vremenom sam upoznao nove ljude. Navikao kako radi fakultet, kako žive studenti i sad mi je to rutina", objašnjava Zečević.

Orijentisanje u velikom gradu

I prvo se pamte linije prevoza do fakulteta, pa do spomenika na Trgu republike. Onda redom - do potpunog navikavanja na gužve, organizovanja vremena za učenje.

Naviknu se i na cene u prodavnicama i počnu dobro da procenju koliko je "crvenih" potrebno za noćni život. Sve je to - studentski.

"Počinjem da živim sam, imam društvo, počinjem da odgovaram sam za sebe, plati ovo - ono, to je velika odgovornost", objašnjava Miloš Boćanin.

Studenti
Studentifoto: Kurir/ Tamara Trajković

Roditeljska briga

Baš zato, da ih ne pojede Beograd, roditelji zovu svaki dan i postavljaju mnoga "dosadna" pitanja. Brinu o svemu - kako ide učenje, da li su jeli, imaju hiljadu pitanja.

"Sad je najveća briga kako obezbediti novac da student živi u Beogradu, da može bezbedno da studira, da ne mora da radi makar na prvoj godini fakulteta", kaže majka jednog studenta Dragana Veljović.

Kaže i da za iznajmljivanje stana u Beogradu mora da se izdvoji od 40.000 pa naviše.

"To su stanovi u suterenima, sa lošim nameštajem. Tako da je to veliki zadatak, komunalije, hrana, prevoz...", kaže Veljovićeva.

Neki roditelji se nikada zaista ne naviknu na taj odlazak, a za studente - kuća je uvek kuća, ma koliko daleko bili, i uvek je lepo vratiti se.

Bonus video:

02:49

AFRIČKI STUDENTI ZABRINUTI NAKON ŠIRENJA RASIZMA U SRBIJI: Jesam crn, ali moje ime nije CRNAC! Ljudi ne znaju šta SME, a šta NE

(Espreso / RTS / Milica Pantić / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.