Sa štakama i koferom sam se spuštala niz stepenice kod hotela Moskva: Beograđani su me ostavili bez teksta! VIDEO
Foto: Espreso

SOCIJALNI EKSPERIMENT

Sa štakama i koferom sam se spuštala niz stepenice kod hotela Moskva: Beograđani su me ostavili bez teksta! VIDEO

Novinarka Espresa se ovome nije nadala!

Objavljeno: 19:48h

Često se zapitam gde smo i dokle danas dogurali kao ljudi, s obzirom na vesti koje svakodnevno čitam, što na poslu, što van njega.

Nekad mi se čini da smo stigli do tačke bez povratka, jer se empatija nekako izgubila, pa nismo u stanju da pomognemo ni ljudima u našoj okolini, a kamoli da se ispomažemo međusobno.

Da bih se uverila u ispravnost svojih misli, ali i u samo postojanje ljudskosti ili barem njene blede sene, otišla sam i napravila jedan socijalni eksperiment usred Beograda.

Štake, socijalni eksperiment
foto: Tamara Trajković

Naime, zadatak je bio da uzmem štake i kofer i pokušam da siđem niz stepenice, a ljudi koji prolaze bi trebalo da mi pomognu, ili sa druge strane - samo hladno prođu.

Dok sam koračala ka hotelu "Moskva", preko puta kojeg smo rešili da napravimo eksperiment, bila sam uverena da je sve unapred propalo i da će svi samo nemo prolaziti spuštajući glavu.

Kako sam se samo prevarila.

Stojim na ivicama velikih stepenica, sa dve štake pod miškama. Mogu vam reći, osećaj nije ni najmanje prijatan, iz dva razloga. Prvi je što svi bukvalno bulje, a drugi je što se osećate bespomoćno, ostavljeni na milost ili nemolost potpunim neznancima.

Pored mene je kofer, koji jedva vučem, jer je jako teško pored štaka nositi bilo šta drugo.

Počinjem polako da koračam, oslanjajući se samo na jednu nogu. Dok se oslanjam na štake, shvatam koliko je teško ljudima u ovoj situaciji - moram priznati da nikada do sada nisam razmišljala da ću biti ovoliko bespomoćna.

1 / 7 Foto: Espreso

Nisam napravila ni drugi korak, već čujem umilni glas kako mi se obraća:

Treba li Vam pomoć? Dajte mi taj kofer barem, da vam spustim dole, pa ćemo videti.

Umilna ženica, vedih očiju i blagog osmeha mi prilazi i polako uzima kofer iz mojih ruku. Ovo me je odista iznenadilo, jer nije prošlo ni par minuta, a meni je pomoć već pružena.

Nakon reči da je ovo socijalni eksperiment i da je prva "pružila ruku", skromna žena se samo osmehnula, zahvalila se i nastavila svojim putem.

Šta se dešavalo dalje, pogledajte na snimku ispod, a ja moram priznati da sam se debelo ogrešila o ljude u Srbiji i to je sve što ću vam reći:

Bonus video:

03:30

ESPRESO: Sa štakama i koferom sam se spuštala niz stepenice kod hotela Moskva

(Espreso/Dunja Čavić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.