"NOĆAS PALO KIŠE KAO ZA MESEC DANA, STABILIZACIJA DO VEČERAS": Oglasio se gradonačelnik Šapić, apelovao na OVO
Aleksandar Šapić, Foto: KURIR TELEVIZIJA

1.500 ljudi na terenu

"NOĆAS PALO KIŠE KAO ZA MESEC DANA, STABILIZACIJA DO VEČERAS": Oglasio se gradonačelnik Šapić, apelovao na OVO

Savetovao je Beograđanima da se pridržavaju pravila i kada je oluja, ostanu kod kuće

Objavljeno:

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je sinoć u glavnom gradu palo oko 55 litara kiše po metru kvadratnom, što je količina koja uobičajeno padne za mesec dana. Istakao je da je 1.500 radnika javnih komunalnih preduzeća na terenu, i da se očekuje da će situacija do večeras biti stabilizovana.

„Imali smo preko 250 intervencija javnih komunalnih preduzeća, 1.500 radnika na terenu. Počinje situacija da se malo stabilizuje. Petnaest linija javnog prevoza je bilo obustavljneo zbog nemogućnosti da prođu saobraćajnicima“, objasnio je Šapić obraćajući se novinarima u Starom dvoru.

Beograđanima je poručio da budu svesni okolnosti i prihvate nove vremenske okolnosti.

Superćelijske oluje postaju naša realnost. Mi smo, hvala Bogu, imali sreće u odnosu na ono što se dešava u regionu… Pre par dana je poplavilo pola Švajcarske i Nemačke, Zagreb je potpuno opustošio“, naveo je Šapić.

Gradonačelnik je rekao i da problemi nepročišćenih kanalizacionih odvoda više ne postoje, jer ih gradske komunalne službe, kako je naglasio, redovno čiste.

Problem je, međutim, kako je dodao mali prečnik cevi za kišnu kanalizaciju, koji ne može da primi toliku količinu vode.

„I to je slučaj svugde u svetu, u daleko bogatijim sredinama i gradovima“, ocenio je Šapić naglasivši kako su u situacijama kada duva jak vetar i pada kiša, najveći problem grane i lišće koje začepe šahtove.

„Dok ga neko ne skloni, ne može voda da prođe“, rekao je Šapić i dodao kako je u takvim situacijama jedino rešenje da neko dođe i to granje fizički ukloni.

Aleksandar Šapić
Aleksandar Šapićfoto: Beograd.rs

„Moj savet je da počnemo da osiguravamo vozila“

„Zelenilo je stalno na terenu, bilo je čupanje stabala i automobila koji su oštećeni. Moj savet je da počnemo da osiguravamo i naša vozila i naša ostala dobra, jer to je jedini način da se od ovoga zaštitimo“, poručio je prvi čovek glavnog grada.

Rekao je i kako mu se svojevremeno pojedini mediji smejali zbog toga što je saobraćajnim znacima obeležavao mesta u kojima, zbog depresije, preti nakupljavanje vode, ali da se to pokazalo kao korisno upozorenje ljudima da u ovkavim situcijama na ta mesta ne zalaze.

1 / 5 Foto: Printscreen/Instagram/Moj Beograd

Popodne se, prema Šapićevim rečima, očekuje još jedna kiša, ali je dodao kako se nada da neće biti u ovoj količini.

„Očekujemo da će se sve smiriti do kraja večeri, apelujem na Beograđane da budemo realni i da se ponašamo u skladu sa preporukama. U septembru prošle godine smo predvideli ovo što će biti u narednih 10 godina, to su prognoze i analize vremenskih promena koje se dešavaju“, naveo je.

Savetovao je Beograđanima da se pridržavaju pravila i kada je oluja, ostanu kod kuće.

Bonus video:

00:05

Nevreme u Beogradu

(Espreso/ N1/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.