BEOGRAĐANKE SE PRED KAMEROM IZBLAMIRALE ZA SVE PARE! Pitali ih čiji je OVO SPOMENIK, a odgovori su ČISTA SRAMOTA!
Anketirana Beograđanka, Foto: Printscreen/X/@Mila54331005/TV prva

blamantno

BEOGRAĐANKE SE PRED KAMEROM IZBLAMIRALE ZA SVE PARE! Pitali ih čiji je OVO SPOMENIK, a odgovori su ČISTA SRAMOTA!

Snimak nekoliko Beograđanki od jutros je postao viralan na društvenim mrežama

Objavljeno:

Snimak nekoliko Beograđanki od jutros je postao viralan na društvenim mrežama, a kada ljudi čuju šta su rekle pred kamerama o spomeniku na Trgu republike ne znaju da li da se smeju ili da plaču.

Svakako da ne možemo znati svaku ulicu, znamenitost i atrakciju grada u kojem živimo, ali elementarne tačke mesta u kojem smo odrasli i koje su nadaleko čuvene i poznate, nekako nam "uđu u uši" interesovali se mi za njih ili ne. Osim toga, o tome nas uče još u osnovnoj školi.

Zato su korisnici društvenih mreža odgovor Beograđanki na pitanje čiji spomenik se nalazi u centru grada, okarakterisali kao "sramotan". Naime, reporteri jedne domaće televizije stajali su na Trgu republike, baš "kod konja" gde su se generacije Beograđana sastajale i redom pitali sugrađane da li znaju čiji spomenik im se nalazi iza leđa.

"Kod konja!", odgovorila je jedna žena kao iz topa.

"A zašto kod konja?", nastavio je reporter. "Zato što je čovek konj, mislim zato što je konj ovde". "A čiji je ovo spomenik?", bio je uporan reporter da pomogne gospođi da dođe do pravog odgovora.

"Jao, blam me je. Znači, blam me je, rođena sam ovde", priznala je ona na kraju.

Potom je naišla druga sugrađanka i na isto pitanje dala identičan odgovor.

"Pa kod konja verovatno, nije da praktikujem to, ali da. Kod konja!", dodajući kroz smeh da se valjda radi o spomeniku konju.

Na kraju je priznala da je takođe iz Beograda i da ne zna o čijem spomeniku se radi.

"Kod konja", naišla je i treća sugrađanka, doduše odmah je odgovorila da nije spomenik konju, ali da ne zna kome je posvećen.

Napokon, poslednja žena sa snimka, uspela je da da tačan odgovor i objasni šta su njene sugrađanke htele da kažu.

"Ovo je spomenik knezu Mihailu Obrenoviću. (Kod konja) je skraćena verzija", kaže ona.

Trg republike
Trg republikefoto: Printscreen/Youtube/Asteriks

I poslednji ispred kamere našli su se dvoje stranaca, kako se može zaključiti po govoru, i rekli: "To je car koji je bio u Srbiji u 19. veku".

Da li je do treme ili neznanja to što Beograđani nisu umeli da daju odgovor, pitali su se i korisnici mreže "Iks" gde je video osvanuo.

"Užas", "Jezivo", "Sramota", "Fenomenalno, ali zato trče po belom svetu da se slikaju sa tuđim znamenitostima, to da su ih pitali odmah bi znali", "Pomislila sam da je montirano, ali...", pisali su tviteraši.

Prvi monumentalni konjanički spomenik u našoj zemlji

Jasno je da najpoznatiji prestonički spomenik nije podignut u čast konju, već onome ko ga jaše, a izraz "kod konja" ustalio se kao omiljeno sastajalište generacija i generacija Beograđana.

Spomenik Knezu Mihailu na Trgu republike sigurno je jedan od najvećih simbola Beograda i rad je italijanskog umetnika Enrika Pacija. Svečano je otkriven 19. decembra 1882. godine na Svetog Nikolu, slavu dinastije Obrenović.

Spomenik zapravo simbolizuje oslobođenje Srbije od osmanske vlasti, a knez Mihailo je predstavljen na konju što je bila novina kao način predstavljanja vladara u Srbiji.

Bonus video:

00:57

Spomenik prirode BORAČKI KRŠ

(Espreso/Blic/Jovana Kuzminac/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.