Biser nekadašnje Jugoslavije proglašen za najbolju destinaciju za jesen: Sa ovim gradom nećete pogrešiti (VIDEO)
Maribor, Slovenija, Foto: Matic Štojs / Alamy / Alamy / Profimedia

IDILIČNO PUTOVANJE

Biser nekadašnje Jugoslavije proglašen za najbolju destinaciju za jesen: Sa ovim gradom nećete pogrešiti (VIDEO)

Iako se kolima iz Beograda stiže za oko 7 sati, kod nas nije naročito popularan kao turistička destinacija, što bi svakako moglo da se promeni.

Objavljeno:

Maribor u Sloveniji na prvom je mestu liste najboljih evropskih destinacija za jesen portala Best European Destinations.

Jesen je sjajno vreme za obilazak evropskih gradova, kad se smiruje ludilo letnje sezone, a zimska još nije počela – ulice su tiše, atmosfera mirnija, nema gužvi i dobijate priliku da zaista osetite duh mesta. Koji god grad u Evropi da izaberete ovih dana za produženi vikend ili pravi odmor nećete pogrešiti, ali zanimljivo je da Best European Destinations na prvo mesto svoje liste jesenjih preporuka stavlja Maribor.

Maribor je drugi po veličini grad u Sloveniji, koji je u vreme SFRJ bio privredno najrazvijeniji, a danas najviše prihoda dolazi od turizma. Iako se kolima iz Beograda stiže za oko 7 sati, kod nas nije naročito popularan kao turistička destinacija, što bi svakako moglo da se promeni.

Najstarija loza na svetu

Vinogradi su jedan od glavnih aduta Maribora, a u jesen su u svojim najlepšim bojama.

„U toku je berba grožđa, rad predaka u polju, isti pokreti, ista preciznost, ista pažljivost, da se ubere grozd sa onoga što se smatra najstarijom lozom na svetu (Ginisova knjiga rekorda). Maribor se smatra najboljom kulinarskom destinacijom u Evropi i destinacija je koju treba staviti na vrh liste želja za putovanja ako tražite autentičnost, jedinstvena ljudska iskustva, susrete, otkrića u srcu Evrope“, navodi portal, dodajući da „Maribor ima reputaciju srećnog i gostoljubivog grada, koji je domaćin brojnih međunarodnih kulturnih i sportskih događaja tokom cele godine“.

Posetiocima predlažu da uživaju u aktivnom gradskom odmoru ili da „skoknu“ do zelenog Pohorja, koje nudi beskrajne mogućnosti za planinarenje, biciklizam, skijanje i adrenalinske sportove.

Evropske destinacije najlepše u jesen

Slovenački gradić je iza sebe na ovoj listi ostavio čudesnu Kapadokiju, dok je na trećem mestu Sevilja, a na šestom mestu se našao još jedan biser bivše Jugoslavije – čudesne Plitvice.

„Tokom jeseni ovo jedinstveno mesto na svetu, nagrađeno titulom najboljeg nacionalnog parka u Evropi, prosto je magično… Ako možete da posetite samo jedno mesto u Hrvatskoj, to su svakako Plitvička jezera“, naveli su.

U nastavku pogledajte 10 najlepših jesenjih destinacija u Evropi.

1 – Maribor (Slovenija)

2 – Kapadokija (Turska)

3 – Sevilja (Španija)

4 – Firenca (Italija)

5 – Granada (Španija)

6 – Plitvice (Hrvatska)

7 – San Andres – Tenerife (Kanarska ostrva – Španija)

8 – Lugano (Švajcarska)

9 – Budimpešta (Mađarska)

10 – Bodrum (Turska)

Bonus video:

03:44

Nastavnica otišla na porodiljsko i izgubila radno mesto! Nezaposlena majka za Kurir: Imam malo dete, a mom mužu je ista škola oduzela posao!

(Espreso/ Nova/ Ana Kalaba/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.