"Deca nam po ceo dan jedu samo jabuke i hleb": Muslimani traže da se u škole uvede jelovnik bez svinjetine!
Muslimanka, ilustracija, Foto: Keith Levit / First Light / Profimedia

žalbe

"Deca nam po ceo dan jedu samo jabuke i hleb": Muslimani traže da se u škole uvede jelovnik bez svinjetine!

Škole ističu da se zbog kadrovskih i finansijskih poteškoća ne mogu svima prilagođavati

Objavljeno:

Predsednik Društva direktora osnovnih škola u Sloveniji Mojca Mihelič izjavila je, povodom zahteva Islamske zajednice da se u škole uvede jelovnik bez svinjetine, da škole nisu restorani i prehrambene ustanove.

Iz Islamske zajednice u Sloveniji ocjenjuju da je "nečuvena i nedopustiva" tvrdnja nekih da bi muslimani trebali da se prilagode lokalnim običajima ako žele da se integrišu u slovenačko društvo.

Ističu da su analizirali jelovnike u svim slovenačkim osnovnim školama i da "svinjetina prečesto na jelovnicima", odnosno u proseku dva do tri puta nedeljno, što "nije u skladu ni sa smernicama zdrave ishrane".

"Muslimanska deca tim danima jedu samo hleb i jabuke"

Iz Islamske zajednice u Sloveniji navode da učenici u osnovnim školama barem jednom nedeljno za užinu dobiju svinjetinu, pa mnoga muslimanska deca tada jedu samo komad hleba i jabuku.

Škole ističu da se zbog kadrovskih i finansijskih poteškoća ne mogu svima prilagođavati, piše "24 časa".

- Želela bih da javnost konačno shvati da škole i obrazovne ustanove nisu prehrambene, a nismo ni dečji vrtići niti finansijske institucije - rekla je Miheličeva.

On je ponudila mogućnost da se na svim mesnim obrocima jasno označi o kojem se mesu radi, kao i da bi škole mogle ranije da objavljuju jelovnike kako bi roditelji mogli da pronađu alternativna jela za svoju decu kada je svinjetina na jelovniku.

- Posao škola nije da hrane decu, već da ih odgajaju i obrazuju - rekla je Miheličeva.

Bonus video:

12:57

SRBIJA NE MOŽE SAMA DA NAMETNE FORMIRANJE ZSO! Stručnjaci tvrde: Glavni problem je što se Briselski sporazum više ne pominje u zapadnim krugovima

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.