BOGATO UKUSIMA
OVDE SE JEDE ČAK 9 PUTA DNEVNO: Grad opsednut DORUČKOM, testo se priprema u 3 UJUTRU (FOTO)
U Trangu možete započeti svoj dan u ogromnim dvoranama, gde se jede dim sum (veliki izbor malih kineskih jela) ili u restoranima, u kojima se služe nudle i pirinčane kaše
U tajlandskom gradu Trang, ljudi se bude pre 4 sata ujutru i odlaze u mračne sale ili do kioska brze hrane kako bi ispoštovali svoje jutarnje ritual.
Stanovnici ovog grada imaju reputaciju pravih gurmana koji jedu i do devet puta dnevno.
Ne postoji mnogo mesta na svetu, u kojima su ljudi spremni da u tolikoj meri prilagode sve svojim navikama u ishrani, kao što je na primer konzumiranje pečenog svinjskog mesa svakog dana. Ali isto tako, ne postoji mnogo mesta na svetu koja tako ozbiljno shvataju doručak kao Trang. Čak i u zemlji kao što je Tajland, u kojoj su ljudi ozbiljno opsednuti hranom, entuzijazam za prvi obrok u danu se čini gotovo patološkim. U Trangu možete započeti svoj dan u ogromnim dvoranama, gde se jede dim sum (veliki izbor malih kineskih jela) ili u restoranima, u kojima se služe nudle i pirinčane kaše. Možete uživati i u jelima s karijem, hrskavim štapićima od testa ili u svinjskom pečenju koje se služi na kilogram. Ali zašto doručak i zašto Trang?
"Neki od njih se bude u 2 ujutru, a ljudi koji vode restorane odlaze u nabavku namirnica u 5 sati ujutru. Ljudi ovde stalno jedu", rekao je on. Sakupljanje kaučuka je vrlo važno u selima oko Tranga, a činjenica da se sve to radi noću i u ranim jutarnjim satima je dovela do toga da ljudi doručkuju pre nego što sunce izađe. Još jedan vrlo bitan razlog za ovu naviku jeste imigracija - od 15. veka ovo područje privlači kineske imigrante. Trang je postao dom velikom broju njih, pa je i to uticalo na kulturu obaveznog doručka u Trangu. "U stara vremena ljudi bi samo dolazili i pili čaj", objasnila je Yaowanee Thirakleela, četvrta generacija kantonskih vlasnika restorana Jip Khao. Njen restoran je već u 7 ujutru krcat porodicama, školarcima, penzionerima i ljudima na putu do posla. "Uz čaj nije bilo mnogo stvari za jelo - nekoliko knedli na pari, možda prženi štapići od testa", kaže ona. Međutim, u narednim decenijama, čajdžinice u ovom gradu su u svoju ponudu uvrstile više prehrambenih proizvoda, pa je tako danas Trang sinonim za ogromne dvorane sa sumom koje nude na desetine prženih jela i jela na pari, kao i nudle i jela sa pirinčem. Ali Jip Khao je jedan od retkih koji održava relativno mali meni jela sa sumom, koji su svi napravljeni u kući i u tradicionalnom stilu u širokom plehu, a ne u sitnim korpicama od bambusa. Deo svakog doručka u Trangu je masna hrana u vidu pečene svinjetine (u slatkoj i aromatičnoj marinadi), a pored nje, u ovom gradu se jedu i štapići od prženog testa.
U tri ujutru se priprema testo "Ustajem svaki dan u 3 ujutru da pripremim testo“, objasnio je Somyot Athakijmongkol, vlasnik druge generacije Kun Chiang Bang Rak-a, malog restorana koji poslužuje samo doručak, a služi najbolje štapiće u gradu. "Testo počinjem da pržim u 6 ujutru. I obično rasprodajemo do 9 ujutru", kaže on. Osim uticaja kineske kuhinje, u ovom delu Tajlanda je primetan i uticaj indijske kuhinje, a ono što je interesantno jeste broj obroka koji imaju stanovnici ovog grada. Ljudi u Trangu imaju reputaciju ozbiljnih gurmana. Svuda na Tajlandu se jede tri, možda četiri puta dnevno, ali ljudi u Trangu jedu devet puta u toku dana.
Bonus video:
(Espreso/B92)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!