Sve o zločinu braće Menendez koji 40 godina trese svet: Ubili roditelje zverski, a njihove reči lede krv u žilama
Braća Menendez, Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

strava i užas

Sve o zločinu braće Menendez koji 40 godina trese svet: Ubili roditelje zverski, a njihove reči lede krv u žilama

Ovoj odluci doprineo je pritisak porodice i zastupnika braće Menendez

Objavljeno:

Uprkos presudi za zločin iz 1989. godine u kojoj im je izrečeno doživotno izdržavanje kazne zatvora, posle više od dve decenije provedene u zatvorskoj ćeliji zbog ubistva roditelja, postoji mogućnost da će braća Erik i Lajl Menendez biti pušteni na slobodu.

Ova mogućnost otvorena je nakon izjave glavnog tužioca Los Anđelesa Džordža Gaskona, na konferenciji za medije, da će predložiti sudu da preinači kaznu doživotnog zatvora za braću u kaznu zatvora od 50 godina do doživotnog zatvora, uz mogućnost uslovnog otpusta zbog uzrasta u kom su bili kada su počinili zločin.

Ovoj odluci doprineo je pritisak porodice i zastupnika braće Menendez, kao i pritisak javnosti koja je već tri decenije hipnotisana njihovim slučajem, ali i novi dokazi koji potvrđuju da ih je otac godinama seksualno zlostavljao.

- Verujem da su platili dug drušvu - rekao je Gaskon, dodajući da nema sumnje da su braća ubila svoje roditelje, ali je naveo nove dokaze, uključujući pismo koje je Erik Menendez navodno napisao rođaku osam meseci pre ubistava u kojima je opisao zlostavljanje.

Braća Menendez, koji sada imaju 56 i 53 godine, osuđeni su nakon drugog od dva suđenja, a konačnu reč o njihovoj sudbini daće sudija tokom saslušanja koje je zakazano za 29. novembar.

Pozadina slučaja o kom se priča duže od tri decenije

Sve do 20. avgusta 1989. godine koji će im promeniti život, braća Džozef Lajl i Erik Galen Menendez, tada mladići od 21 i 19 godina, važili su za mlade, zgodne i bogate naslednike, razmažene i uspešne kao što je bila većina njihovih vršnjaka sa Beverli Hilsa - baš poput holivudskih zvezda.

Od svih ovih epiteta do etikete "ubica" su stigli preko noći u kojoj su ubili svoje roditelje, Hozea i Kiti Menendez, koji su bili na kauču u svojoj kući kada su braća ušla u sobu naoružana puškama. Hoze je dobio smrtonosni hitac u potiljak, a Kiti, koja je spavala, probudili su pucnji.

Lajl i Erik majku su upucali u nogu, a kada je pala, zadali su joj još hitaca po rukama, grudima i licu zbog čega je bila neprepoznatljiva. Kod obe žrtve policija je kasnije primetila i rane od metka na kolenima, da bi se, kako se sumnja, ubistvo predstavilo kao zločin povezan sa organizovanim kriminalom.

Policija je za zločin saznala ni od koga drugog nego od Lajla, koji je kasnije te noći pozvao policiju, vičući kako je "neko ubio njegove roditelje". Braća su tvrdila da se ubistvo dogodilo dok su bili u bioskopu na projekciji "Betmena", a potom na festivalu u Santa Moniki. Kako tada nisu postojali dokazi o njihovoj umešanosti u ubistvo, policija nije proveravala da li Lajl i Erik imaju tragove baruta na rukama.

O brutalnosti počinjenog zločina najbolje govori izjava forenzičara koji je došao u kuću na Beverli Hilsu u noći ubistva, a kasnije komentarisao da je to bilo "prvo mesto zločina na koje je stigao da mu je bio potreban kišobran" jer je krv kapljala i sa plafona.

Šta su braća radila tokom istrage i kako je svedočenje ljubavnice otkrilo ubice

Tokom narednih meseci nakon ubistva braća se počela da se rasipaju novcem, što je bacilo sumnju na njihovu potencijalnu ulogu u zločinu. Kupovali su “Rolekse”, “Poršee”, čak i kafić i restoran, unajmili trenera za tenis, vozikali se Los Anđelesom u "Mercedesu" svoje majke, putovali na Karibe. Veruje se da su potrošili oko 700.000 dolara u vremenu od ubistva do hapšenja.

Kako se istraga nastavila, Erik je priznao ubistvo svom psihijatru Džeromu Ozijelu. Kad mu je Lajl zapretio, Ozijel je sve ispričao svojoj ljubavnici Džudalon Smit koja je dalje prenela policiji da su braća umešana u zločin. Lajl je uhapšen 8. marta 1990, a Erik se predao tri dana kasnije.

Prvi motiv za ubistvo na koji su posumnjali tužioci bilo je višemilionsko bogatstvo Menendezovih kog su braća, navodno, htela da se dokopaju.

Suđenje koje je Amerika hipnotisano pratila

Braći Menendez prvo je suđeno odvojeno, sa zasebnim porotama, dok su na drugom suđenju bili zajedno sa jednom porotom.

Koliko interesovanje javnosti je vladalo za ovaj slučaj govori činjenica da je prvo suđenje Eriku i Lajlu, koje je završeno 1994. godine, prenošeno na televiziji TV Sud, a u svojim iskazima braća su otkrila motiv ubistva koji je potresao Ameriku.

Erik i Lajl su svedočili da ih je otac godinama seksualno zlostavljao, a da mu je majka u tome godinama pomagala pokušavajući da sakrije uznemiravanje koje su trpeli. Braneći se da su dvostruko ubistvo učinili u samoodbrani, braća su tada rekla da im je otac pretio da će ih ubiti ako otkriju zlostavljanje.

Porota ih je osudila u drugom suđenju 1996. godine na Višem sudu okruga Los Anđeles koje nije prenosila televizija, ali ih je ista porota poštedela i smrtne kazne, odlučivši se na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.

"Bilo je to samo nešto što radimo tata i ja"

Optužujući svog oca za seksualno zlostavljanje, Lajl Menendez je na suđenju u suzama priznao da mu je otac stavljao četkicu za zube u analni otvor.

Erik je, sa druge strane, tvrdio da je torturu trpeo punih 12 godina, koja je počela kada mu je bilo samo šest godina kada je prvi put bio primoran na oralni odnos. Kako je opisao, svaki put nakon čina išao je da povraća, te je na hranu stavljao velike količine limunovog soka da bi neutralisao ukus izlučevina u ustima.

Kako je seksualno uznemiravanje trajalo više od jedne decenije, Erik je priznao da je u jednom trenutku počeo da preispituje svoju seksualnost, objašnjavajući da ga je zbunjivalo to što ga intimni odnos sa ocem više nije boleo, pokazuje video zapis sa suđenja objavljen na društvenim mrežama.

- Nisam znao šta se dešava sa mojim ocem. Nisam razumeo zašto, ali više me nije bolelo toliko. Imao sam više prijatelja jer sam imao kola, igrao sam tenis sa njima i bio sam mnogo više nezavistan. Osećao sam da treba da budem jači. I kada sam radio to sa ocem, nisam vrištao, niti sam se opirao. Plašio sam se, ali sam mogao da doživim orgazam. To me je zbunjivalo da li sam gej ili nisam. Meni to nije bio problem, ali mama je govorila da je biti gej gore od smrti - odgovorio je Erik Menedez advokatu koji je vodio ispitivanje, a potom dodao da su mu se sviđale i devojke i da je imao često intimne odnose sa njima.

Dodaje i da se otac Hoze vrlo grubo šalio na račun njegove navode homoseksualnosti.

- Govorio mi je da sam ped*r. On je mrzeo homoseksualce i odbijao je da prihvati to što se dešavalo među nama. Govorio je da nije ništa od toga. Ni ja nisam mislio da je to što tata i ja radimo homoseksualizam, već da je to samo nešto što radimo tata i ja. Ali, opet, bio sam zbunjen jer više nije bolelo kako što sam smatrao da bi trebalo. I zato sam bio zbunjen - rekao je pred sudijom i porotnicima.

Na pitanje advokata šta je odgovarao ocu kada bi ga nazvao ped*rom, Erik je odgovorio da bi u glavi pomislio: "A šta si ti onda kog đavola".

U još jednom ranije nepoznatom iskazu koji je u međuvremenu objavio "Los Anđeles Tajms" stajao je još jedan iskaz mlađeg od dvojice braće koji je naveo da je "u početku uživao u očevim dodirima i masažama, jer je to bio jedini put kada je otac bio fin prema njemu".

Potresna svedočenja

Kako bi dokazala da se dvostruko ubistvo dogodilo u samoodbrani, odbrana braća Menendez je na suđenja pozvala gotovo 50 svedoka koji su govorili o ponašanju njihovih roditelja. Njihov rođak Brajan Andersen otkrio je da je jednom prilikom video kako se otac i sin zajedno tuširaju i da je to smatrao čudnim.

Takođe je insinuirao da je njihova majka sve znala.

- Čim bi Hoze jednog od dečaka poveo u sobu i zatvorio vrata za njima, Kiti je pazila da niko ne uđe u taj hodnik - rekao je.

Poznato je i ranije priznanje muzičara Roja Rosela u kojem navodi da ga je osamdesetih godina, kada je još bio maloletan, Hoze Menendez takođe silovao.

Venčanja u zatvoru

Zanimljivo je da su se obojica braće oženila u zatvoru.

Lajl se najpre 2. jula 1996. oženio Anom Erikson, a razveli su se u aprilu 2001, nakon što je Ana otkrila da ju je Lajl navodno varao sa drugom ženom. Posle se oženio Rebekom Snid na ceremoniji u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem, s kojom se prethodno poznavao desetak godina.

I Erik se oženio u zatvoru, 1999. sa Temi Rut Sakoman, i to u zatvorskoj čekaonici.

- Naša svadbena torta je bila "tvinki" (biskvit sa kremom). Improvizovali smo. Bila je to predivna ceremonija dok nisam morala da odem. To je bila veoma usamljena noć - rekla je kasnije Temi.

Ona je 2005. opisala vezu sa Erikom kao nešto o čemu je "sanjala dugo vremena". Iste godine objavila je knjigu "Rekli su da nikada nećemo uspeti - moj život sa Erikom Menendezom".

- Teško mi pada što nemam seksualne odnose u životu, ali nije problem. Moram da budem emotivno vezana, a emotivno sam vezana za Erika. Moja porodica to ne razume - izjavila je tada za "Pipl".

Erik je rekao da je Temi ono što ga održava jakim.

Ne mogu da razmišljam o presudi. Kad mislim o tome, osećam veliku tugu i iskonski strah. Zapadam u hladan znoj. Toliko je užasavajuće da se još nisam pomirio s tim - istakao je jednom.

Kako su braća Menendez postala opsesija "gomile klinaca" na društvenim mrežama

O slučaju braće Menendez snimljeni su brojni dokumentarci i filmovi, i pominju se u više televizijskih serija i filmova - suđenje koje teče u pozadini komedije "Crevna napast" i medijska prašina oko toga odnosi se upravo na njihovo. Čuveni film Olivera Stouna "Rođene ubice" delimično je zasnovan na braći Menendez.

Njihov slučaj izazvao je novo interesovanje poslednjih godina zahvaljujući Netfliksovoj dokumentarnoj seriji Rajana Marfija "Čudovišta", kao i dokumentarcu "Braća Menendez" koji je strimovan ovog meseca na istoj platformi.

Portal Wearemitu.com ukazuje da je zločin bio veoma neobičan. Retko je da braća ili sestre zajedno ubiju svoje roditelje, da ne pominjemo da su mladi Menendezovi - Erik je tada imao 18, a Lajl 21 godinu - imali privilegije i bili veoma bogati.

Još je skandaloznija bila njihova odbrana, u vreme kad se o temama poput seksualnog zlostavljanja i incesta nije tako otvoreno pričalo kao danas. Ali, današnji Amerikanci nalaze mnogo više empatije za žrtve zlostavljanja.

@themen3ndezbrothers WE MAY KNOW THE FATE OF THE BROTHERS TOMORROW 🙌🏻, I CANT BELIEVE THIS 😪 #themenendezbrothers #fyp #erikmenendez #lylemenendez #cooperkoch #zyxbca #fypシ゚ ♬ original sound - Pitch Vista

Tokom pandemije, slučaj je stigao do nove publike zahvaljujući viralnim TikTok video zapisima koji su nudili saosećajniji pogled na braću i stvorili novu mrežu pristalica. Kim Kardašijan je postala zagovornik braće i u nedavnom eseju tvrdila je da je slučaj složeniji nego što se čini i da su Erik i Lajl "izabrali ono što su tada mislili da im je jedini izlaz - nezamisliv način da pobegnu od svog života koji je bio noćna mora".

Oni koji prate Menendezove uglavnom veruju da su braća počinila jezivi zločin. Takođe insistiraju da su oni ubili roditelje kako bi im se osvetili za godine emotivnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

"Oni to nisu uradili zbog novca. Niti zato što su mrzeli svoje roditelje. Želeli su da okončaju zlostavljanje", istakla je 16-godišnja Džezmin Šah, "sten" Menendezovih, što je noviji, urbani izraz za opsesivnog fana.

Tako su se na TikToku pojavili "Branioci i čuvari Menendezovih" koji deluju i na drugim društvenim mrežama pod imenima poput "Oslobodite braću Menendez", "Pravda za braću Menendez", "Pristalica Menendezovih" i slično. Radi se o nalozima koji imaju na stotine hiljada pristalica i milione lajkova, a neki od njih ističu da žele da se izmeni presuda braći i da se optužbe smanje sa "ubistva" na "ubistvo iz nehata".

@alija_nina Please put your energy in the menendez case, they are worth fighting. They got abused there whole childhood and graped. They had enough and killed there parents. Now gypsie walks free but they still are in prison without parole. They still fighting and getting a appeal so please raise your voices for them. Im following this case since years.. #menendezjustice #menendezbrotherscase ♬ original sound - Alija

Dok iznenadno interesovanje za suđenje zbog ubistva iz devedesetih neke zbunjuje, drugi su videli da se to dešava. U pitanju je trend rođen iz talasa nostalgije za devedesetima koji je zahvatio takozvanu generaciju Z (mladi rođeni od sredine i kraja devedesetih do ranih 2010-tih).

Braća su opisana kao pohlepne sociopate koje su ubile roditelje zbog nasledstva, ali onda sam pogledala suđenje. Bilo je veoma teško ignorisati one druge stvari koje su se odvijale u toj porodici i zlostavljanje je uveliko potkrepljeno - rekla je Džezmin Šah.

Novinar "Njujork tajmsa" Tejlor Lorens smatra da je to "gomila klinaca koji idu unazad, gledaju TV Sud, posmatraju kako je sve predstavljeno, ali sve sa novim pogledom i drugačijim sistemom vrednosti".

U međuvremenu su Erik i Lajl, obojica trenutno smeštena u Korektivnoj ustanovi R.J. Donovan u San Dijegu sa skoro 4.000 zatvorenika, saznali za novu podršku. Erik se na Jutjubu zahvalio svojim "fanovima" za podršku.

Novi dokazi koji bi mogli da oslobode braću Menendez

U maju 2023. pojavili su se novi dokazi koji će biti uzeti u obzir u ponovnom saslušanju 29. novembra, a jedno od njih je pismo koje je Erik sa 13 godina poslao svom rođaku, u kojem je izneo eksplicitne detalje očevog zlostavljanja.

"Moj tata mi je dirao penis, kaže da je to način na koji očevi izražavaju ljubav", napisao je, a u kasnijem pismu je istakao: "Pokušavam da izbegavam tatu. Endi, to se i dalje događa, ali sad mi je još gore... Svake noći ostajem budan bojeći se da bi mogao da uđe u sobu".

Ovo pismo je poslato samo šest meseci pre ubistva. Nedugo zatim Erik je priznao bratu šta se događa, a na sudu su obojica tvrdili da su roditelje ubili iz straha za svoj život jer im je otac navodno pretio da će ih ubiti ako njegova tajna izađe na videlo.

U pre izricanja nove presude, kako je najavio glavni tužilac Gaskon, biće traženo preinačenje doživotne kazne zatvora za braću Menendez, što je korak za koji se očekuje da će dovesti do njihovog oslobađanja.

Bonus video:

00:57

Stručnjaci za Kurir: Šta ubistvo vođe Hamasa znači za Izrael?

(Espreso/Blic/Jovana Kuzminac/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.