"Čin žrtvovanja u Ankari izveo tim bataljona besmrtnika": Preuzeta odgovornost za teroristički napad u Turskoj!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP Photo Khalil Hamra, Yavuz Ozden Dia Photo via AP, AP Photo Mert Gokhan Koc, EPA NECATI SAVAS

TENZIJE NA IVICI PUCANJA

"Čin žrtvovanja u Ankari izveo tim bataljona besmrtnika": Preuzeta odgovornost za teroristički napad u Turskoj!

Turska vazduhoplovna industrija (TUSAS) napadnuta je u sredu

Objavljeno: 16:12h

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je pogodilo 34 mete zabranjene grupe u severnom Iraku dok je Turska uhapsila 176 osumnjičenih za napad.

Zabranjena Radnička partija Kurdistana (PKK) preuzela je odgovornost za napad na tursku državnu odbrambenu kompaniju u blizini glavnog grada Ankare, u kojem je ubijeno petoro ljudi, a ranjeno 22.

"Čin žrtvovanja" u Ankari "izveo je tim bataljona besmrtnika" PKK, saopštila je grupa u aplikaciji za razmenu poruka Telegram u petak.

Turska vazduhoplovna industrija (TUSAS) napadnuta je u sredu, kada su napadači aktivirali eksploziv i otvorili vatru iz automatskih pušaka u kampusu kompanije koja dizajnira i proizvodi civilne i vojne avione, bespilotne letelice (UAV) i drugo odbrambeno oružje i svemirske sisteme.

Ministarstvo nacionalne odbrane Turske saopštilo je u petak da je izvelo vazdušne napade drugu noć zaredom na severu Iraka, pogodivši 34 mete PKK u Hakurku, Gari, Kandilu i Sindžaru, uništavajući skloništa, skladišta i druge objekte.

Napadi su usledili nakon bezbednosnog sastanka kojim je predsedavao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sa ključnim ministrima i šefovima oružanih snaga i obaveštajnih agencija u Istanbulu.

Turska vlada je ranije saopštila da ima dokaze da iza napada stoji PKK, koju Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija navode kao terorističku grupu.

Ankara, Turska
foto: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Turske snage su ranije pogodile 29 ciljeva u severnom Iraku i 18 u severnoj Siriji posle napada na TUSAS, a Erdogan je rekao da su se počinioci "infiltrirali u Tursku iz Sirije", javili su turski mediji u petak.

Obraćajući se novinarima tokom povratka u Tursku iz ruskog Kazanja, gde je prisustvovao samitu BRIKS-a, predsednik je obećao da će "iskoreniti terorizam na njegovom izvoru" u Siriji, dodajući da će njegova zemlja nastaviti borbu protiv naoružanih boraca do kraja.

Erdogan je obećao da neće biti zastoja u borbi protiv PKK, rekavši da je kampanja bombardovanja preko noći učinila da "teroristi plate veoma visoku cenu", navode državni mediji.

U petak je novinska agencija Rojters citirala bezbednosne izvore koji su rekli da je turska Nacionalna obaveštajna organizacija (MIT) pogodila ukupno 120 ciljeva PKK u Iraku i Siriji od napada u blizini Ankare.

U napadima turskih dronova ubijeno je 27 civila na severu i istoku Sirije u 24-časovnoj vojnoj eskalaciji posle smrtonosnog napada, saopštila je u petak Sirijska opservatorija za ljudska prava, ratni posmatrač.

Rečeno je da je dokumentovano 45 udara bespilotnih letelica i četiri borbenih aviona koji su gađali infrastrukturu, uključujući vodovodne i električne mreže i benzinske pumpe. Turska vojska odbacuje tvrdnje da je gađala civilne ciljeve.

Ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja rekao je u petak da je 176 osumnjičenih članova PKK uhapšeno u operacijama širom Turske.

Turska redovno izvodi vazdušne napade na PKK u Iraku i na kurdsku grupu u Siriji koja je s njom povezana. PKK se bori za autonomiju na jugoistoku Turske u sukobu koji je od 1980-ih ubio desetine hiljada ljudi.

Bonus video:

02:28

PONAVLJA SE ISTI OBRAZAC! Politikolog tvrdi: Ovaj čovek ide istim putem kao Erdogan nekad, TURSKA MOŽDA DOBIJE NOVOG PREDSEDNIKA

(Espreso/ Al Jazeera/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.