Vrag je odneo šalu: Severna Koreja ponovo radi gadosti sa smećem!
Severna Koreja, ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/AFP News Agency

nema kraja

Vrag je odneo šalu: Severna Koreja ponovo radi gadosti sa smećem!

Incident je usledio nakon pojačanja uzajamnih pretnji dve države

Objavljeno:

Severnokorejski balon sa otpadom pao je danas na predsednički kompleks u centru Seula, u Južnoj Koreji, što je izazvalo zabrinutost za bezbednost ključnih lokacija u slučaju eventualne severnokorejske agresije.

Ovo je drugi put da je otpad bačen baš na tu lokaciju, prvi takav incident zabeležen je u julu ove godine.

Incident je usledio nakon pojačanja uzajamnih pretnji dve države, zbog tvrdnji Severne Koreje da je Južna Koreja letela bespilotnim letelicama iznad glavnog grada Pjongjanga i razbacivala propagandne letke.

U smeću nisu pronađeni opasni predmeti, saopštila je služba bezbednosti predsednika Južne Koreje Jun Suk-Jula.

Nije poznato da li je on bio u kompleksu tokom incidenta. Južnokorejski mediji javili su da su, u seulskom okrugu Jongsan, gde se nalazi kabinet predsednika, pronađeni i leci koji kritikuju predsednika i njegovu suprugu. Oni su objavili fotografije letaka u kojima se predsednikova supruga Kim Keon-Hi opisuje kao Marija Antoaneta, francuska kraljica kojoj je tokom Francuske revolucije odrubljena glava.

Navodi se i da je ovo bio prvi put da su severnokorejski propagandni leci pronađeni u Južnoj Koreji, otkako je Severna Koreja započela svoju "balonsku kampanju" pre pet meseci.

Severna Koreja je poslala više hiljada balona sa plastičnim i papirnim otpadom u Južnu Koreju od maja ove godine.

Stručnjaci tvrde da Severna Koreja verovatno ne poseduje dovoljno naprednu tehnologiju, koja bi omogućila spuštanje balona na specifične mete.

Severna Koreja je optužila Južnu Koreju za infiltriranje dronova i bacanje propagandnih letaka iznad Pjongjanga tri puta ovog meseca i zapretila silom ukoliko se to ponovi.

Južna Koreja je odbila da potvrdi da li je slala dronove, ali je upozorila da će se Severna Koreja suočiti sa krajem svog režima ako bezbednost građana Južne Koreje bude ugrožena.

Bonus video:

20:02

VEČERNJI DNEVNIK 23.10.2024

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.