Kim Džong poslao trupe u Ukrajinu, stvari su se zaoštrile, a tenzije proključale! Oni neće gledati skrštenih ruku!
Kim Džong Un i Vladimir Putin, Foto: EPA YONHAP SOUTH KOREA OUT, Pavel Bednyakov Sputnik Kremlin Pool Photo via AP

totalna ludnica

Kim Džong poslao trupe u Ukrajinu, stvari su se zaoštrile, a tenzije proključale! Oni neće gledati skrštenih ruku!

Posle dve i po godine rata Ukrajina se nalazi u kritičnoj vojnoj situaciji, njene snage već mesecima se povlače na istočnom frontu

Objavljeno: 11:38h

Južnokorejski predsednik Jon Suk Jeol rekao je da njegova zemlja "neće ostati skrštenih ruku" zbog raspoređivanja severnokorejskih trupa u Rusiji, nazivajući to "provokacijom koja preti svetskoj bezbednosti".

On je to izjavio u razgovoru sa poljskim kolegom Andžejom Dudom koji je u poseti Južnoj Koreji.

Dvojica predsednika ocenila su da raspoređivanje severnokorejskih vojnika predstavlja "provokaciju koja preti svetskoj bezbednosti dalje od korejskog poluostrva i Evrope", dodao je Jon.

Vašington je juče potvrdio informacije Južne Koreje da je 3.000 severnokorejskih vojnika raspoređeno na istoku Rusije "između početka i sredine oktobra".

Južna Koreja
Južna Korejafoto: Profimedia

"Ocenjujemo da su ti vojnici brodom putovali iz regiona Vonsan u Severnoj Koreji do Vladivostoka u Rusiju gde su se uključili u više punktova za rusku vojnu obuku na istoku Rusije, i gde se trenutno obučavaju", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi. SAD ne znaju da li će se oni boriti zajedno sa ruskom vojskom, rekao je Kirbi, ali i dodao da to "predstavlja vrlo zabrinjavajuću mogućnost".

Severna Koreja je, sa svoje strane, negirala da Rusiji šalje snage za njenu ofanzivu u Ukrajini. O tome je predstavnik Pjongjanga u UN rekao da se radi o "neosnovanim glasinama".

Posle dve i po godine rata Ukrajina se nalazi u kritičnoj vojnoj situaciji, njene snage već mesecima se povlače na istočnom frontu. Rusija nastavlja da gađa njene gradove dok Ukrajina nema dovoljne kapacitete protivvazduhoplovne odbrane, piše Frans pres.

Bonus video:

20:02

VEČERNJI DNEVNIK 23.10.2024

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.