Otac troje dece, vojnik, medicinski brat... Izgovori monstruma koji su silovali nesrećnu ženu će vas razbesneti!
Žizel Pelikot, Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

VIŠE OD 50 MUŠKARACA SE NAŠLO NA SUDU

Otac troje dece, vojnik, medicinski brat... Izgovori monstruma koji su silovali nesrećnu ženu će vas razbesneti!

Žizel Pelikot se odrekla prava na anonimnost kako bi suđenje bilo javno, rekavši: "Sramota mora da promeni stranu"

Objavljeno:

Više od 50 muškaraca našlo se na sudu, a optuženi su da su pomagali đavolu iz Avinjona Dominiku Pelikotu da drogira i siluje svoju suprugu Žizel.

Čak 51 muškarac se tereti za silovanje i napastvovanje nesrećne Žizel. Među njima su vojnik, kamiondžija, upravnik zatvora, državni savetnik, ali i poljoprivednik, medicinski brat... Imaju između 26 i 74 godine i svakom preti i do 20 godina zatvora.

Njih 49 je optuženo za silovanje, jedan za pokušaj silovanja, i jedan za seksualno zlostavljanje. Među njima je i petoro koji se terete da su posedovali fotografije zlostavljanja dece.

Većina njih je živela na jugoistoku Francuske, u radijusu od 60 kilometara od sela Mazan gde je porodica Pelikot živela. Čak šestorica njih su ranije osuđivani zbog porodičnog nasilja, a dvojica zbog sekusalnog nasilja. Guardian piše da njih 23 ima dosije u policiji zbog različitih prekršaja i krivičnih dela, od vožnje pod uticajem alkohola, do posedovanja narkotika.

Neki od optuženih su priznali silovanje, ali kažu da nisu imali nameru da to urade i na sudu su se izvinili Žizel Pelikot (72). Drugi su negirali da su je silovali, govoreći da su verovali da su deo "seksualne igre supružnika".

Podsetimo, Dominik je Žizel, a da ona to nije znala, drogirao i silovao, a potom je u kuću dovodio nepoznate muškarce i gledao kako je i oni siluju. Veruje se da su zločini počinjeni u periodu od 2011. do 2020. godine, a da je Dominik supruzi drobio tablete za spavanje u hranu i piće.

Pelikot je priznao krivicu i rekao je da je više od decenije putem interneta bio u kontaktu sa muškarcima, posebno u jednoj čet grupi nazvanoj "Bez njenog znanja" i da je tu vrbovao muškarce da dođu u njegovu kuću i siluju mu suprugu dok je ona bez svesti.

"Ja sam silovatelj, kao i drugi u ovoj sudnici", rekao je monstrum.

Slučaj razmatra veće od pet profesionalnih sudija u Avinjonu i traje do decembra. Žizel Pelikot se odrekla prava na anonimnost kako bi suđenje bilo javno, rekavši: "Sramota mora da promeni stranu".

Žizel Pelikot
Žizel Pelikotfoto: Christophe SIMON / AFP / Profimedia

Ko su optuženi za silovanje?

Među optuženima za silovanje Žizel našao se Siril D. (54), mesar, koji je silovao Žizel u njenom domu u septembru 2019. godine. Njegova supruga je u to vreme bila na odmoru. Siril je rekao da je bio seksualno frustriran u braku i da je na internetu pokušavao da pronađe utehu.

On je priznao ono što mu se stavlja na teret, ističući da je tek naknadno saznao da nije imao saglasnost Žizel za seks, već samo njenog muža. On je rekao da je bilo očigledno da je Žizel bez svesti, ali da je njen muž bio "uporan".

"Žao mi je, bio sam naivan, glup, idiot", rekao je na suđenju.

Advokat mučene Žizel je rekao da postoje snimci koji dokazuju da je ona mogla da umre kad ju je Siril silovao jer nije mogla da diše.

Siril je na sudu pričao i da je imao teško detinjstvo, da ga je zlostavljao otac alkoholičar, koji bi ga čekao ispred škole sa tučkom za meso i pretio mu.

"Moj otac je bio Hitler", rekao je na suđenju. On je istakao da je smešten u hraniteljsku porodicu nakon što ga je otac krvnički pretukao ispred škole.

Otac troje dece pomagao đavolu iz Avinjona

Lajonel R. (44), otac troje dece, koji je radio u jednom supermarketu tereti se da je silovao Žizel 2. decembra 2018. godine u njenom domu, ali je na sudu tvrdio da mu to nije bila namera.

"Pošto nisam imao njenu saglasnost, ostaje mi samo da priznam ono što mi se stavlja na teret. Žao mi je. Mogu samo da zamislim kakav si horor proživljavala, a ja sam deo tog košmara", rekao je obraćajući se sudu i Žizel.

Rekao je i da je trebalo da napusti kuću kada je shvatio da je Žizel bez svesti i da je kukavica jer nikom ništa nije rekao. Na sudu se čulo i kako je Dominik dovodio Žizel u prodavnicu gde je Lajonel radio, kako bi ovaj video da li ga privlači.

Lajonel je rekao da je bio žrtva seksualnog zlostavljanja u detinjstvu.

Bivši vatrogasac optužen

Žak C. (72), koji je nekad kao vatrogasac i kamiondžija, a potom je otvorio piceriju, oženjen je i otac je dvoje dece. On je na sudu negirao silovanje. Rekao je da je bio naivan i da je sve vreme verovao da će se Žizel probuditi i objasniti mu da je deo "supružničke igre".

On je rekao da je Žizel samo pipao i da nije bilo penetracije, pa samim tim ni silovanja.

Žak je rekao na sudu da smatra da ga je njegovo versko obrazovanje učinilo "osobom koja daje" koja čini dobro i poštuje žene. Rekao je da voli žene "u svoj njihovoj složenosti".

Među optuženima je i Žan Pjer M. (63), bivši kamiondžija. Ali on se ne tereti za silovanje Žizel, već da je drogirao i silovao svoju suprugu zajedno sa Dominikom.

Govoreći na sudu da je "kopija Pelikota", priznao je da je sedirao svoju ženu koja mu je rodila petoro dece i da je doveo Dominika Pelikota da je siluje.

Dvojica muškaraca uspostavila su kontakt u onlajn čet sobi pod nazivom „bez njenog znanja“. Pelikot je navodno dao Žan Pjeru sredstva za smirenje da bi drogirao ženu, objasnio mu kako to da uradi, a potom je otišao da mu pomogne da je siluje.

Dvanaest silovanja Žan-Pjerove supruge se navodno dogodilo između 2015. i 2020. Žan-Pjer je je priznao optužbe. Pelikot je priznao da je silovao Žan-Pjerovu ženu u nekoliko navrata i rekao da se kaje zbog svojih postupaka. Rekao je da je prekinuo kontakt sa parom nakon što se njegova žena probudila tokom jednog od napada dok je on bio u njenoj spavaćoj sobi.

Sud je saslušao kako je Žan-Pjerovo detinjstvo na francuskom selu bilo obeleženo ekstremnim siromaštvom, ekstremnim nasiljem i da je bio žrtva seksualnog zlostavljanja u svojoj porodici.

"Odgajale su me svinje u šumi", rekao je svojoj deci.

Žizel Pelikot
Žizel Pelikotfoto: Alain ROBERT / Sipa Press / Profimedia

Vojnik na optuženičkoj klupi

U sudnici se našao i Žoan K. (26), vojnik francuske vojske. On je i najmlađi optuženi. Imao je svega 22 godine kada je silovao Žizel, i to dva puta u njenom domu, tokom 2019. i 2020. godine.

"Silovatelj sam jer zakon tako kaže. Ali ja to nisam hteo, tada još nisam znao šta znači pristanak", naveo je na sudu.

Rekao je da ga je Dominik Pelikot pozvao u svoj dom na sastanak i da nije tražio pristanak Žizel Pelikot, rekavši da je tek u zatvoru saznao šta je pristanak. Rekao je da mu je bilo čudno što Žizel hrče i da je znao da je ona bez svesti, ali nije znao da to znači da ona nije pristala.

Rođen je u Francuskoj Gvajani, pridružio se svom bratu u Avinjonu kada je imao 16 godina pre nego što se prijavio u vojsku. Sud je čuo da je kao tinejdžer živeo na ulici i da su mu tri brata umrla. Ostao je bez posla u vojsci kada je uhapšen. Psiholog ga je opisao kao hroničnog korisnika alkohola i kanabisa, "depresivnog, impulsivnog i usamljenog".

Jeziva svedočenja na sudu

Keramičar, zaljubljenik u motocikle i otac dvoje dece, Hjug M. takođe je optužen za pokušaj silovanja Žizel Peliko nekoliko dana pre rođendana njegove tadašnje devojke u oktobru 2019. On poriče optužbe. Rekao je da nije znao da je Žizel bila drogirana i da joj nije gledao lice, samo telo.

Njegova bivša partnerka Emilie O., koja ga je upoznala preko interneta i živela sa njim pet godina, rekla je sudu da se plaši da je i ona sama možda bila drogiran i seksualno napadnuta.

"Ne znam da li sam silovana. To je strašno. Uvek ću sumnjati", rekla je.

Ona je na sudu rekla da se jedne noći 2019. probudila i zatekla svog partnera kako pokušava da je napadne. Ona je podnela tužbu policiji, ali je ona odbačena zbog „nedostatka materijalnih dokaza“. Ona je sudu rekla da je imala „vrtoglavicu“ između septembra 2019. i marta 2020. godine, ali istražitelji nisu otkrili nikakve supstance koje bi mogle da utiču na nju u to vreme.

"Nisam ja silovatelj"

Oženjeni otac koji je odustao od honorarnog posla da bi se brinuo za svog sina invalida, Husametin D., optužen je da je silovao Žizel u junu 2019. On je na sudu negirao optužbu rekavši: "Ne prihvatam da me nazivaju silovateljem, ja nisam silovatelj.”

Sud je čuo da je Husametin D. stupio u kontakt sa Dominikom Pelikotom u sobi za ćaskanje i da je iste noći otišao u njegovu kuću, rekavši supruzi da izlazi. Pelikot mu je rekao da traži "Arapina" za svoju ženu - Husametin, rođen u Turskoj, koristio je onlajn pseudonim "Karim".

Priznao je da je Žizel Peliko "izgledala mrtva", sa nogom koja joj je čudno visila, ali je rekao da je mislio da je to scenario ili igra i da se ona pretvarala.

Rekao je da je Dominik Pelikot rekao da se njegova žena slaže. Rekao je da nije znao da je drogirana.

Sud je čuo da je Husametin postao zavisnik od kanabisa sa 11 godina i da je živeo u dečjim domovima. 2000. godine osuđen je za dilovanje droge.

"Nisam došao da bi je silovao"

Čovek sa 16 prethodnih osuda, od oružane pljačke i trgovine drogom do nasilja u porodici i seksualnog napada na maloletnicu, Fabijan S. je priznao optužbu za silovanje Žizel u avgustu 2018. Ali je rekao da nije otišao u kuću Pelikotovih sa namerom da je siluje.

"Nisam otišao tamo da je silujem. Nisam znao da je trebalo da je silujem, ali priznajem činjenice“, rekao je on, dodajući da "nije obratio pažnju na to da li je pristala ili ne".

Rekao je da ga ne zanima scenario u kojem je žena bila bez svesti jer je voleo da čuje kako žene vrište. Na sudu se izvinio Žizel.

Sud je čuo da ju je silovao u njenoj trpezariji. Upitan kako je to moguće, Dominik Pelikot je rekao da joj je stavio drogu u obrok i da ju je onesvešćenu odneo do stola u trpezariji.

Sud je čuo da je Fabijena seksualno zlostavljao otac od njegove druge godine, zatim je bio smešten u različite hraniteljske porodice gde se suočavao sa daljim nasiljem i seksualnim zlostavljanjem, i da je primljen na psihijatrijsku negu sa 16 godina. Od 18. do 28. živeo je na ulici u Tulonu kao alkoholičar.

"Bio sam drogiran"

Matje D., otac dvoje dece, koji je radio kao pekar 25 godina pre nego što je morao da napusti posao zbog netolerancije na pšenicu pptužen je da je silovao Žizel Peliko sa Dominikom 3. oktobra 2020.

On je priznao činjenice, rekavši da je u to vreme bio na drogi MDMA i da je mislio da je to igra sa bračnim parom.

Sud je čuo da je očuh Matjea bio nasilan. On je rekao istražiteljima da je inspirisan budizmom i "ravnotežom karme".

Silovao Žizel u novogodišnjoj noći

Nezaposleni poljoprivredni radnik i oženjen otac dvoje dece, Endi R. ima dve presude za nasilje u porodici i optužen je da je silovao Žizel Peliko u njenom domu u novogodišnjoj noći 2018. Rekao je da nije nameravao da siluje Žizel.

"Kako mi je muž dao dozvolu, mislim da je ona pristala na to", rekao je.

Endi R. je stigao u dom Pelikotovih sat vremena nakon što je prvi put uspostavio onlajn kontakt sa Dominikom u novogodišnjoj noći. Rekao je da te noći nije imao šta drugo da radi jer ga braća nisu pozvala na novogodišnju žurku. Rekao je da je mislio da je to bila seksualna "igra" bračnog para.

Sud je zaključio da je bio zavisnik od alkohola od svoje 13 ili 14 godine i da je redovno konzumirao kokain.

Žizel Pelikot
Žizel Pelikotfoto: Christophe SIMON / AFP / Profimedia

Zvao i komšiju

Građevinac, bivši vojnik i otac petoro dece, Simon M. živeo je u ulici pored Pelikotovih u selu Mazan. On je jedini navodni silovatelj koga je Žizel Peliko prepoznala kada joj je policija pokazala video dokaze.

Rekla je sudu da je jednom ušao u njihovu dnevnu sobu da razgovara o biciklizmu sa njenim mužem.

Simon je stupio u kontakt sa Dominikom onlajn pre nego što je shvatio da žive na manje od 200 metara jedno od drugog. Tačnije, živeo je preko puta teniskog kluba u kome je igrao Dominik Pelikot.

"S mojom bivšom ženom stvari su išle loše, tražio sam ljubav“, rekao je.

Dominik je prvo predložio da Simon prvo dođe u kuću tokom dana „da vidi kako mu je žena lepa“, dodajući: "Ako pita, recite da ste došli da razgovarate o mom biciklu".

Simon je optužen da je silovao Žizel u noći 14. novembra 2018. On poriče silovanje. Rekao je da misli da se Žizel Peliko samo pretvara da spava i da će se probuditi.

Simon M. je iz Nove Kaledonije, gde je i odrastao. Kao tinejdžera zlostavljao ga je i silovao muškarac kod kojeg su ga roditelji poslali da živi kao nadničar. Sud je čuo da ima kompleks zbog veličine svog penisa i da mu je potrebno stalno uveravanje. Imao je dugove i periode alkoholizma.

Sa sadašnjom partnerkom 15-mesečnu ćerku. Partnerka je na sudu rekla da je uz njega.

Bonus video:

02:50

DA LI JE MOGUĆE DOKAZATI SILOVANJE BEZ MATERIJALNIH DOKAZA? Stručnjaci otkrivaju: Psihijatrijska veštačenja su ključna

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.