Bajden se za glavu hvata, isplivali tajni dokumenti, situacija se otrgla kontroli: Izbio haos u najgorem trenutku!
Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

goruće pitanje

Bajden se za glavu hvata, isplivali tajni dokumenti, situacija se otrgla kontroli: Izbio haos u najgorem trenutku!

Kirbi je dodao da zvaničnici administracije "nemaju nikakvu indiciju u ovom trenutku da se očekuje da i drugi ovakvi dokumenti dospeju do javnosti"

Objavljeno: 20:40h

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da je predsednik SAD Džozef Bajden duboko zabrinut zbog objavljivanja tajnih dokumenata o izraelskim pripremama za potencijalni osvetnički napad na Iran.

Američki zvaničnici su potvrdili u subotu da administracija istražuje neovlašćeno objavjivanje tajnih dokumenata u kojima se procenjuju planovi Izraela da napadne Iran.

Portparol Kirbi je danas rekao da administracija još uvek nije sigurna da li je informacija koja je javno objavljena procurila ili je hakovana.

Kirbi je dodao da zvaničnici administracije "nemaju nikakvu indiciju u ovom trenutku da se očekuje da i drugi ovakvi dokumenti dospeju do javnosti", preneo je Asošijeted pres.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: Will Lanzoni / Zuma Press / Profimedia

Portparol Bele kuće je rekao i da su zvaničnici SAD razgovarali s izraelskim kolegama o tom slučaju.

Dokumenti se pripisuju Nacionalnoj geoprostornoj obaveštajnoj agenciji SAD i Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji.

Napisani su u stilu sličnim dokumentima koji su ranije dospeli u javnost iz Pentagona.

Prvi dokument je naslovljen "Izrael: Vazduhoplovne snage nastavljaju pripreme za udar na Iran i izvode drugu vežbu raspoređivanja velikih snaga".

Izrael i Iran, ilustracija
Izrael i Iran, ilustracijafoto: AP Photo Abed Khaled

Drugi je "Izrael: odbrambene snage nastavljaju ključnu pripremu municije i tajnu BPL (UAV) aktivnost gotovo sigurno za napad na Iran".

Oba su datirana 16.oktobra i objavljena dan kasnije, prenosi britanski Gardijan.

Iran je napao Izrael 1. oktobra sa oko 200 balističkih raketa.

I CNN najavio haos

Izrael ima spreman plan za odgovor na napad koji je Iran 1. oktobra izveo na tu zemlju, javio je pre par dana CNN pozivajući se na dobro upućen izvor.

CNN je, kako navodi, zatražio komentar od izraelskog Ministarstva odbrane, ali ne iznosi više detalja s tim u vezi.

Izraelski zvaničnici, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, uveravaju SAD da će protivudar na Iran biti ograničen na vojne mete, a ne na naftna ili nuklearna postrojenja, navodi neimenovani izvor.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

Iran je lansirao desetine raketa u pravcu Izraela u znak odmazde za ubistvo lidera libanske grupe Hezbolah, Hasana Nasralaha, političkog lidera Hamasa, Ismaila Hanijeha, i drugih lidera, a Netanjahu je obećao da će Iran "platiti" za taj napad, podseća CNN.

Pentagon povukao potez

Dva američka zvaničnika izjavila su juče da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena veruje da je dobila garancije Izraela da neće napasti iranska nuklearna, ni naftna postrojenja, u vreme kada teži da odgovori na iransku baražnu raketnu vatru 1. oktobra.

Administracija takođe veruje da je slanje protivraketnog odbrambenog sistema THAAD u Izrael i oko sto vojnika da njime rukovode ublažilo donekle zabrinutost Izraela za moguću iransku osvetu i bezbednosna pitanja uopšte.

Pentagon je u nedelju objavio da će razmeštanje tog sistema pomoći jačanju izraelske protivvazdušne odbrane posle iranskog napada dronovima balističkim raketama u aprilu i oktobru, navodeći da je ono odobreno na osnovu direktive predsednika Bajdena.

Pentagon, ilustracija
Pentagon, ilustracijafoto: Profimedia

Američki zvaničnici, koji su dali izjavu pod uslovom da ostanu anonimni, su upozorili da uverenje nije čvrsto i da se okolnosti mogu izmeniti.

Oni su takođe pomenuli da su ranija izraelska ispunjenja obećanja bila pomešana i često odražavala domaću politiku Izraela te da nisu ispunila očekivanja Vašingtona.

Najnoviji primer je iz septembra kada su izraelski zvaničnici rekli američkim kolegama da će premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozdraviti inicijativu za prekid vatre Libanu, koju su predvodile SAD i Francuska.

Izraelska vojska je tada izvela veliki vazdušni udar u kojem je ubijen vođa libanskog ekstremističkog Hezbolaha Hasan Nasralah.

Bonus video:

31:45

CENTRALNI DNEVNIK 21.10.2024

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.