Evo varnica: Iz Evropske unije oštro udarili po najnovijem potezu Amerike - "Po sadašnjem tempu ubijanja ljudi..."
Žozep Borelj, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

šta se to dešava?!

Evo varnica: Iz Evropske unije oštro udarili po najnovijem potezu Amerike - "Po sadašnjem tempu ubijanja ljudi..."

Evropski lideri imaju različite stavove, ali Borelja to nije sprečilo da iznese svoj stav i to veoma direktno

Objavljeno:

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borel je kritikovao SAD jer su dale Izraelu rok od mesec dana da poboljša humanitarnu situaciju u Gazi, upozorivši da će za to vreme umreti mnogo ljudi.

"SAD su rekle Izraelu da bi trebalo da poboljša humanitarnu podršku Gazi, ali odloženo za mesec dana. Jedan mesec odlaganja po sadašnjem tempu ubijanja ljudi. To je isuviše mnogo ljudi", rekao je Borel novinarima na samitu lidera EU.

Žozep Borelj
Žozep Boreljfoto: Printscreen/RTS

Premijer Irske Sajmon Haris je rekao da EU ne čini dovoljno da se okonča rat i da će on nastaviti da sarađuje sa Španijom da se izmeni dinamika u EU sa 27 zemalja članica.

"Evropa nije još iskoristila sve što ima na raspolaganju da dovede do prekida vatre", rekao je on, prenose izraelski mediji izveštaje agencija.

Nemački kancelar Olaf Šolc je po dolasku u Brisel istakao razlike u Evropi prema ratu u Gazi, rekavši da bezbednost Izraela ne bi trebalo da bude ugrožena.

Izgleda da je on je time odgovorio , predsedniku Francuske Emanuelu Makronu koji je pozvao države da prestanu da snabdevaju Izrael ofanzivnim oružjem koje bi moglo biti upotrebljeno u Gazi.

Emanuel Makron i Olaf Šolc
Emanuel Makron i Olaf Šolcfoto: snapshot/Future Image/B Elmentha / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Svi kriterijumi se moraju poštovati, kao što je međunarodno pravo. Kada se radi o monetarnoj pomoći koja mora ići u Gazu, onda se radi o sprečavanju da se rat pogorša", rekao je Šolc.

"Međutim, jasno je da podrška Izraelu takođe znači stalno osiguranje izraelske odbrambene sposobnosti, na primer snabdevanjem vojnom robom i oružjem", dodao je nemački kancelar.

UN su upozorile da će 345.000 stanovnika Gaze biti suočeno sa katastrofalnom glađu tokom predstojeće zime, upozorivši i na stalan rizik od gladi širom palestinske teritorije.

Bonus video:

15:49

PODNEVNI DNEVNIK 16.10.2024

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.