Britanija uvodi sankcije protiv izraelaskih naseljenika na Zapadnoj obali: Imali poruku i za Netanjahua!
Benjamin Netanjahua, Foto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

odlučeno

Britanija uvodi sankcije protiv izraelaskih naseljenika na Zapadnoj obali: Imali poruku i za Netanjahua!

Izraelska vojska i doseljenici su ubili najmanje 635 Palestinaca, prema podacima AFP, na osnovu zvaničnih palestinskih podataka

Objavljeno: 17:51h

Britanske vlasti saopštile su da uvode nove sankcije protiv "ekstremističkih" izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali, pozivajući vladu Benjamina Netanjahua da deluje kako bi okončala atmosferu nekažnjivosti na toj palestinskoj teritoriji, koju je Izrael okupirao još 1967. godine.

"Te mere predstavljaju odgovor na kontinuirani porast nasilja koje razara palestinske zajednice na Zapadnoj obali", saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

UN su zabeležile više od 1.400 napada naseljenika na palestinske zajednice od oktobra 2023. godine, odnosno nakon početka rata u Gazi.

Izraelska vojska i doseljenici su ubili najmanje 635 Palestinaca, prema podacima AFP, na osnovu zvaničnih palestinskih podataka.

Velika Britanija, ilustracija
Velika Britanija, ilustracijafoto: Profimedia

Tri izraelske kolonije su pogođene sankcijama jer su podsticale i promovisale aktivnosti koje predstavljaju ozbiljno kršenje palestinskih prava, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

"Izraelska vlada mora da suzbije nasilje među naseljenicima i da okonča njegovu legalizaciju", rekao je šef britanske diplomatije Dejvid Lami i dodao da je odsustvo reakcije izraelske vlade omogućilo stvaranje atmosfere nekažnjivosti u kojoj je dozvoljeno da nasilje među naseljenicima raste bez kontrole.

Prema njegovim rečima, nove sankcije će omogućiti "da se pozovu na odgovornost oni koji su podržavali i činili ta gnusna kršenja ljudskih prava".

Oko 490.000 doseljenika živi na Zapadnoj obali zajedno sa oko tri miliona Palestinaca.

Prošla, 2023. godina je bila rekordna za razvoj izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, sa najvećim brojem izdatih građevinskih dozvola u poslednjih 30 godina, navodi se u izveštaju predstavništva Evropske unije na palestinskim teritorijama.

Bonus video:

04:10

BRZE VESTI 15.10.2024

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.