Kineska vojska opkolila Tajvan! Na ostrvu tvrde da je došlo do upada, hitno se oglasili Amerikanci
Tajvan, Foto: Profimedia, Twitter

napeto

Kineska vojska opkolila Tajvan! Na ostrvu tvrde da je došlo do upada, hitno se oglasili Amerikanci

Istočna vojna komanda Kineske vojske organizovala vojne vežbe u Tajvanu i Tajvanskom moreuzu

Objavljeno:

Istočna vojna komanda Kineske vojske organizovala je danas vojne vežbe ''Zajednički mač 2024B'' u Tajvanskom moreuzu i na severnim, južnim i istočnim delovima ostrva Tajvan, a u vežbi su učestvovale kopnene, mornaričke, vazduhoplovne trupe i raketne snage, saopštio je portparol Istočne vojne komande Li Si.

On je istakao da vežbe uključuju načine da se odgovori na napade brodovima i avionima koji se približavaju ostrvu iz više pravaca, kao i na napade zajedničkih snaga, prenosi Kineski međunarodni radio.

Tajvan
Tajvanfoto: Printscreen/Twitter

- Vežbe su fokusirane na morsko-vazdušnu zajedničku patrolu borbene gotovosti, blokadu i kontrolu ključnih luka i područja, udare na morske i kopnene ciljeve, te uspostavljanje sveobuhvatne kontrole na bojnom polju, kako bi se testirale zajedničke realne borbene sposobnosti snaga ove komande - rekao je Li.

Naveo je i da su vežbe ''snažno sredstvo odvraćanja separatističkih aktivnosti'' i dodao da su te vežbe legitimne i neophodne za očuvanje nacionalnog suvereniteta i nacionalnog jedinstva.

Tajvanska Obalska straža je objavila da je pritvorila Kineza zbog "upada" na jedno od manjih priobalnih ostrva.

Tajvan
Tajvanfoto: Profimedia

- Ne isključuje se mogućnost da je slepi putnik na malom brodu mogao da bude povezan sa vojnom vežbom - navedeno je iz Obalske straže.

Amerika je, kao saveznik vlasti u Tajpeju, poručila da nadzire manevre kineske vojske.

Bonus video:

02:13

KINEZI ĆE UGROZITI SVOJE CILJEVE UKOLIKO UĐU U SUKOB SA AMERIKOM Arežina: Za vojni tranfer Tajvanu se još ne zna DA LI JE KREDIT

(Espreso / Agencije / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.