"Ono što ćemo pronaći su verovatno tela": Florida sa strepnjom čeka jutro, ova dva područja su najteže pogođena!
Florida nakon udara uragana Milton, Foto: Chris Urso/Tampa Bay Times/ZUMA / Shutterstock Editorial / Profimedia

URAGAN MILTON

"Ono što ćemo pronaći su verovatno tela": Florida sa strepnjom čeka jutro, ova dva područja su najteže pogođena!

Na istočnoj strani Floride, vatrogasna služba okruga Palm Bič saopštila je da je pet osoba prebačeno u bolnicu nakon što je opasan tornado sleteo na tu oblast.

Objavljeno:

Uragan Milton, najjači u poslednjih sto godina, pogodio je Floridu. Iako je oslabio iz kategorije 5 u kategoriju 2 uoči svog dolaska na obalu Floride, uragan ostavlja pustoš za sobom. Više od milion ljudi je evakuisano, mnoga područja su već poplavljena, nivo mora raste, zabeležene su ekstremne količine kiše i vetrovi od 200 kilometara na sat. Najteže pogođena područja su Fort Majers i Tampa.

Na istočnoj strani Floride, vatrogasna služba okruga Palm Bič saopštila je da je pet osoba prebačeno u bolnicu nakon što je opasan tornado sleteo na tu oblast.

„Vatrogasci su prevezli pet pacijenata, uključujući troje teško povređenih, a lečili su mnogo više pacijenata sa lakšim povredama“, navodi se u saopštenju na Fejsbuku.

„Naše ekipe na licu mesta prijavile su da je oštećeno nekoliko kuća i vozila i da su ostaci razbacani po celom području“, saopštili su.

Više od 3 miliona domova i preduzeća je bez struje širom Floride, prema poveroutage.us.

Iako su vlasti prethodnih dana izdale ozbiljna upozorenja stanovnicima Floride da se evakuišu pre nego što je udario „monstruozni“ uragan Milton, mnogi su ignorisali upozorenja.

Trenutna situacija može da se prati na Jutjubu.

Ono što ćemo pronaći ujutru su verovatno tela

U Bradentonu na Floridi je 4 sata ujutro, a šef gradske policije razgovarao je sa novinarima Bi-Bi-Sija nekoliko sati nakon dolaska uragana Milton. Melani Bevan kaže da su njene kolege provele poslednja tri dana evakuišući kancelariju.

Njen tim je premestio više od 45.000 komada imovine, dokaza, oružja i opreme na bezbednu lokaciju — „sve u pripremi za danas“, kaže ona. Bevan i drugi policajci se trenutno nalaze u novoj zgradi, preko puta policijske uprave, koja je izgrađena da izdrži uragane kategorije 5, i posmatraju kako porast nivoa mora dramatično podiže nivo vode reke koja protiče kroz grad.

„Nivo vode je već oko metar i još se oporavljamo od uragana Helena, koji nas je pogodio prošle nedelje“, kaže on.

Bevan dodaje da je u prvih nekoliko sati po Miltonovom dolasku bilo „značajnih vetrova“, ali da je „ovo drugo poluvreme mnogo gore“.

„Jako nas pogađa, beležimo nalete vetra od 180 km/h. Vidimo kako lete krovovi, lete drveće. Tamo je prilično ružno“, dodaje on.

Upitan o planovima za spasavanje onih koji su odlučili da se ne evakuišu, Bevan kaže: „Mislim da to neće biti spas nakon što se oluja smiri… Ono što ćemo verovatno naći ujutru su tela."

Ona kaže da su policajci rekli stanovnicima da crnim flomasterom napišu svoje ime i ime najbližih rođaka „kako bismo našli nekoga ko će doći po njihova tela“.

Florida
Floridafoto: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Vetar prevrtao avione

Snimak iz floridskog grada Venecije slikovito pokazuje efekat razornog uragana Milton na delove američke države.

Na video snimku se vidi mali avion koji je, po svemu sudeći, prevrnuo jak vetar. Izlozi i ulice preplavljeni su vodom zbog porasta nivoa mora koji prate razorne uragane poput Miltona.

Kakvu je štetu napravio uragan?

U razgovoru za ABC Njuz, meteorolog Kevin Muso prokomentarisao je uticaj uragana Milton u poređenju sa prognozama. On je rekao da su prognoze jačine uragana kada je došao do kopna i lokacije kopna bile „prilično dobre“, ali da ima još toga za procenu.

On je poručio gledaocima da će „pitanje porasta nivoa mora zaista morati da sačeka da bude potvrđeno kada sunce izađe, ili kada prođe noć i mi izađemo na svetlost dana“.

Florida
Floridafoto: Chris Urso / Zuma Press / Profimedia

Muso je takođe rekao da je broj tornada povezanih sa uraganom „premašio očekivanja“. „Tornada se dešavaju“, rekao je, „ali ova su bila izuzetna.“

Bonus video:

01:42

Florida uragan

(Espreso/ Nova/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.