Prema Evropi juri snažan ciklon: Ovi delovi kontinenta biće na udaru, moguće poplave i orkanski vetrovi
Ciklon, Foto: zoomEarth

Bivši uragan Krik

Prema Evropi juri snažan ciklon: Ovi delovi kontinenta biće na udaru, moguće poplave i orkanski vetrovi

Ovaj bivši uragan u isto vreme delovaće na vreme od severne Portugalije i severozapadne i severne Španije preko Fransuske sve do zemalja Beneluksa i juga Engleske i Irske

Objavljeno: 12:30h

Prošle sedmice nad središnjim delovima Atlantika formirala se tropska oluja, koja je vrlo brzo prerasla u uragan. Ovaj uragan dobio je naziv Krik i vrlo brzo je ojačao u oluju 4. kategorije sa vetrovima od 230 km/h.

Srećom, uragan se nalazio daleko od kopna i osim za brodove, nije bio pretnja ni za Ameriku, niti Evropu.

Uragan se prvo kretao prema severu i severoistoku, potom i prema istoku i na svom putu ka Azorskim ostrvima je slabio.

U ovom času on je izgubio karaktersitike uragana i sada se kao snažan vantropski ciklon premešta severnije od Azorskih ostrva, uz vetrove od 150 km/h i vrlo obilne padavine.

Srećom, ova oluja neće direktno pogoditi Azorska ostrva, ali će im danas doneti povremene pljuskove, vrlo jake vetrove i visoke talase.

Ciklon
Ciklonfoto: zoomEarth

Ovaj već sada bivši uragan premeštaće se u naredna 24 sata dalje na istok direktno prema Evropi i kao snažan vantropsi ciklon direktno će obrušiti na zapadnu Evropu, a svojim centrom ući će iznad zapadnih obala Francuske i to sa vetrovima od 150 km/h, uz talase visine i do 20 metara i vrlo obilne padavine.

Ovaj bivši uragan u isto vreme delovaće na vreme od severne Portugalije i severozapadne i severne Španije preko Fransuske sve do zemalja Beneluksa i juga Engleske i Irske, a i ovim predelima donosiće olujne vetrove, visoke talase i obilne padavine.

Potom će se oluja kretati unutar evropskog kopna i to prema severu Evrope preko Nemačke i Danske, a i tim predelima doneće jake i olujne vetrove, visoke talase i obilne padavine, uz opasnost od poplava.

Ovaj bivši uragan delovaće na vreme u Srbiji u petak, kada se kao vantropski ciklon bude premeštao preko severa i severoistoka Evrope, a preko našeg područja u sklopu hladnog fronta, koji će nakon skoro 30 stepeni u četvrtak, u petak doneti naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom,, uz osetniji pad temperature vazduha, pa se od vikenda očekuje vreme nalik jesenjem.

I dok će Evropu sredinom sedmice pogoditi bivši uragan sa Atlantika, istovremeno će Floridu pogoditi razorni uragan Milton, uz opasnost od katastrofalnih posledica po ovu saveznu američku državu.

Bonus video:

13:18

STRUČNJACI ANALIZIRALI KATASTROFU U BiH: Glavni ciklon se sada povlači, ali ostaje velika opasnost od ovoga! Evo kakvo je trenutno stanje na terenu

(Espreso/Telegraf.rs/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.