Hrvatska uvodi vanredne mere, u CG crveni meteoalarm, BiH se bori sa poplavom, a Srbija... Nevreme okovalo Balkan!
Pljusak, Foto: Beta/Dragan Gojić

REGION NA UDARU

Hrvatska uvodi vanredne mere, u CG crveni meteoalarm, BiH se bori sa poplavom, a Srbija... Nevreme okovalo Balkan!

Najdramatičnija situacija trenutno je u BiH, u okolini Jablanice.

Objavljeno:

Snažno nevreme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je sinoć i jutros delove BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Najdramatičnija situacija trenutno je u BiH, u okolini Jablanice.

Gorska služba spasavanja (GSS) Jablanica poziva stanovnike da se jave za pomoć GSS-u i vatrogascima kako bi pomogli u akcijama spasavanja zbog poplava koje su noćas izazvale obilne padavine.

Za Klix.ba iz Vatrogasne stanice Jablanica kažu da je Jablanica u potpunosti blokirana.

"Policija nas je obavestila da je blokirana i pruga. U Jablanicu se trenutno ne može ni ući, niti izaći. Fiksni telefoni rade, ali mobilna telefonija nema signala", kazali su za Klix.

GSS Jablanica javlja da ima poplavljenih kuća i pozivaju stanovništvo da pomognu.

"Ne krećite se ulicama ni peške ni u vozilima. Bujice su preplavile saobraćajnice", upozoravaju iz GSS-a.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) saopšteno je da je prekinuta putna komunikacija.

Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je stanovništvo, uz informacije da ima veliki broj povređenih i nestalih osoba.

Deo Buturović Polja takođe je odsečen od lokalnog puta, kao i da je teško pristupiti ljudima. U mestu Ostrožac došlo je do odrona pruge.

Hrvatska uvodi vanredne mere od poplava

Zbog kiše koja i dalje pada u Hrvatskoj može se očekivati dalji porast vodostaja Kupe i uvođenje vanrednih mera od poplava kod Karlovca zbog Kupe, kao i na Uni kod Hrvatske Kostajnice, rekla je ministrka Marija Vučković.

"Što se tiče Save u toku je upuštanje u našu prirodnu retenciju Lonjsko polje kako bi se smanjile velike vode", rekla je za Dnevnik HRT-a ministrica zaštite životne sredine.

Naglasila je da se vanredne mere uvode, pripremne radnje su obavljene i sistem je spreman za obranu.

Upozorila je da postoji rizik kod dela prigradskih naselja grada Karlovca i plavljenja dela Hrvatske Kostajnice.

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda rekao je za Dnevnik Nove TV da će stalne padavine dovesti do sekundarnog vodenog talasa reka Kupe i Save.

U gornjem toku Kupe uvedene su vanredne mere obrane od poplava, a u okolini Gospića izlili su se manje bujice.

Danas se očekuje da će visina vodostaja na području Karlovca biti na nivou iznad 800 centimetara što su, ističe Novosel, vrlo retki i visoki vodostaji.

Upozorio je da bi mogli biti ugroženi objekti koji se nalaze najniže uz obalu Kupe, nizvodno od centra Karlovca.

U Crnoj Gori danas na snazi crveni meteoalarm

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore izdao je za danas crveni meteoalarm, zbog najavljenog jakog vetra i obilne kiše.

Kako je objavljeno na sajtu Zavoda, danas se u kontinentalnim i planinskim oblastima, kao i u centralnom delu i na primorju, očekuju udari vetra od preko 90 kilometara na sat.

U tim oblastima očekuje se i jaka kiša, od deset do 20 milimetara padavina za tri sata.

"Moguće su vremenske nepogode i grad", upozorili su iz ZHMS, dodajući da se u istočnim i severoistočnim predelima Crne Gore ujutru, a moguće i popodne, očekuje često umerena do jaka kiša ili pljuskovi sa grmljavinom.

Iz ZHMS su kazali da će obilne padavine pratiti jak, na udare i olujni južni vetar.

Navodi se da se u drugom delu dana i tokom noći očekuje delimično razvedravanje, uz samo ponegde malo kiše, a popodne će i južni vetar znatno oslabiti.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ranije su saopštili da će područje Crne Gore biti pod uticajem ciklonske aktivnosti i da su intenzivne padavine naročito moguće u noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom prvog dela dana.

Oni su upozorili da su, zbog obilnih padavina, moguće lokalne poplave posebno u urbanim sredinama, bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje prolaze kroz planinske predele.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a apelovao je na građane da prate zvanična saopštenja i preduzmu mere zaštite kako bi umanjili potencijalne posledice ovih vremenskih nepogoda.

Oni su preporučili građanima da se pripreme za nepogode i osiguraju imovinu, posebno ako žive u područjima koja su podložna poplavama ili jakim vetrovima.

"Izbegavajte putovanja ukoliko nije neophodno, naročito u planinskim predelima i područjima koja su sklona odronima", kazali su iz Direktorata.

Oni su rekli i da građani treba da budu spremni na prekide u snabdevanju i da pripreme najvažnije u slučaju prekida u snabdevanju vodom, strujom ili komunikacijama.

Direktorat, kako se navodi, ostaje u stalnom kontaktu sa svim relevantnim službama kako bi se adekvatno odgovorilo na sve eventualne posledice vremenskih nepogoda.

"Apelujemo na sve građane da preduzmu odgovarajuće mere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu", poručili su iz Direktorata.

Kakva je situacija sa Srbijom?

U Srbiji u petak oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima, na jugu i na istoku Srbije pljuskovi će biti praćeni i grmljavinom. Očekuju se i obilnije padavine.

Vetar u skretanju na severozapadni, dok će na jugu i istoku Srbije duvati jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura od 12 do 18 stepeni, maksimalna dnevna od 16 na severozapadu do 28 stepeni na jugoistoku Srbije.

Kiša u Beogradu
Kiša u Beogradufoto: Ana Paunković

U Beogradu u petak oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima. Vetar u skretanju na severozapadni. Jutarnja temperatura 17 stepeni, maksimalna dnevna 21°C.

Bonus video:

02:54

JOŠ MALO I KREĆE STRAHOVITA GRMLJAVINA! Meteorolog otkriva koliko će trajati OLUJNO NEVREME i da li će i avgusti biti PAKLEN

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.