Majko mila, pa šta je ovo? Procurio privatan snimak oca Marin le Pen, pukla bruka! Čovek od 96 godina se... (VIDEO)
Marin i Žan-Mari le Pen, Foto: Joël SAGET / AFP / Profimedia

skandalčina u francuskoj

Majko mila, pa šta je ovo? Procurio privatan snimak oca Marin le Pen, pukla bruka! Čovek od 96 godina se... (VIDEO)

Na društvenim mrežama se pojavio snimak raspevanog Le Pena koji sa članovima "Match Retoura", rok grupe krajnje desnice iz Liona, izvodi pesmu "Fanchon"

Objavljeno: 11:51h

Žan-Mari le Pen (96), osnivač francuske krajnje desničarske Nacionalne fronte (FN), snimljen je kako peva neonacističku pesmu sa rok grupom povezanom sa fašizmom, prenosi Telegraph.

Vremešni političar pod istragom je zbog zloupotrebe javnih sredstava u slučaju u kom se sudi njegovoj ćerki Marin i 25 drugih ljudi povezanih sa FN-om i strankom koja je nasledila Frontu - Nacionalno okupljanje (RN).

Suđenje je počelo u Parizu u ponedeljak, a Marin Le Pen i njeni saoptuženi poriču optužbe koje se odnose na navodnu proneveru iz Evropskog parlamenta.

Žan-Mari le Pen neće dolaziti na suđenje jer je sud odlučio da nije sposoban za suđenje iz zdravstvenih razloga.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak raspevanog Le Pena koji sa članovima "Match Retoura", rok grupe krajnje desnice iz Liona, izvodi pesmu "Fanchon". Na snimku jedan od članova nosi majicu koja veliča Hitlerovu mladost.

Poznato je da je "Match Retour" povezan sa međunarodnom neonacističkom mrežom poznatom kao Krv i čast, koja je nastala iz ultradesničarske muzičke scene Ujedinjenog Kraljevstva 1980-ih. Članovi mreže pozivaju na nasilne akcije kako bi se osigurao "opstanak evropskih rasa".

Bivši vođa krajnje desnice šokirao je Francusku kada je došao do drugog kruga predsedničkih izbora 2002. godine.

Njegova ćerka Marin Le Pen (56), bivša predsednica Nacionalnog okupljanja, rekla je da će pokrenuti pravni postupak protiv rok grupe i onih koji su ih pustili u kuću njenog oca, tvrdeći da su iskoristili njegovu slabost i navodnu demenciju.

- Činjenica je da (Žan-Mari le Pen) nije u poziciji da da svoj pristanak za bilo šta - rekla je gospođa Le Pen za AFP, osuđujući ‘skandalozno ponašanje onih koje planira dovesti na sud‘.

- Žan-Mari le Pen je sposoban da recituje Museta, ali možda ne zna koja je godina - dodala je u izjavi.

Osim što pevaju napoleonsku pesmu "Fanchon", članovi grupe takođe izvode serenadu sa posebnom napisanom pesmom koja se odnosi na njegove homofobne izjave koje je izneo 1997. godine.

Mediapart, francuski istraživački portal, saopštio je da je "Match Retour" nastupio u maju 2022. na skupu u Sainte-Croix-aux-Minesu u znak počasti francuskim SS vojnicima koje je francuska vojska ubila 1945. godine.

Video snimak se pojavio u nezgodnom trenutku za Nacionalno okupljanje jer su lideri stranke i desetine članova na suđenju zbog optužbi da su koristili lažne poslove kako bi prevarili Evropski parlament za milione.

Novac namenjen za rad u Evropskom parlamentu koristili su za plaćanje osoblja koje je radilo za RN i to u razdoblju između 2004. i 2016. godine.

Ako budu proglašeni krivim, Le Pen i ostali optuženi mogli bi se suočiti sa potencijalnom zatvorskom kaznom do deset godina i novčanom kaznom od milion evra. Osim toga, članovi stranke poput Le Pen koji su bili izabrani zvaničnici u vreme navodnih prestupa rizikuju zabranu obavljanja javne dužnosti do deset godina. Oni koji nisu izabrani zvaničnici mogu dobiti zabranu do pet godina.

Bonus video:

07:55

JOŠ 1991. SMO NAILAZILI NA KUKASTE KRSTOVE I SLIKE HITLERA Šljivančanin: Nacizam se posle 2. svetskog rata javio u Hrvatskoj!

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.