Cena rata Izraela i Irana koju bi platio ceo svet: Prognoze o potencijalnom udaru na novčanike su zastrašujuće!
Napad Irana na Izrael, ilustracija, Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

već je došlo do poskupljenja, ali...

Cena rata Izraela i Irana koju bi platio ceo svet: Prognoze o potencijalnom udaru na novčanike su zastrašujuće!

Ako se oružani okršaji Izraela sa komšijama u regionu prenesu na naftna postrojenja, cenu sukoba bi mogli da plate svi u svetu

Objavljeno:

Cene nafte bi mogle da porastu na 100 dolara po barelu zbog rasplamsavanja sukoba na Bliskom istoku, smatra viši analitičar energetike kompanije MST Marki (MTS Marquee) Saul Kavonik.

Prema njegovom mišljenju, u sukob je sada direktno uključen i Iran, čime je ugroženo do 4% globalne ponude nafte, prenosi CNBC.

Napad na Iran ili strože sankcije protiv ove zemlje bi mogli da znatno podignu svetske cene energenata, dodaje Kavonik.

Izrael razmatra odgovor na raketne udare Teherana i mogao bi da uzvrati napadima na iransku naftnu infrastrukturu, navode analitičari.

Prema podacima sa berzi, sirova nafta je u 8.45 sati poskupela za 1,78% na 71,075 dolara po barelu, a cena nafte brent za 1,62% na 74,752 dolara po barelu.

Gorivo, ilustracija
Gorivo, ilustracijafoto: Uprava carine

Izrael je sada usmerio pažnju ka Libanu i Iranu, tako da rat ulazi u novu fazu koja se više odnosi na energetiku, dodaje predsednik konsultanstke kuće Rapidian enerdži grup Bob Mekneli.

On navodi da će izraelska osveta za napad Irana biti "nesrazmerno velika".

Zijad Daud iz Blumberg intelidžensa smatra a ipak nema većeg rizika za globalno snabdevanje naftom iz regiona koji pokriva petinu svetkih potreba. Ako Iran blokira Ormuska vrata, posledice bi bile ogromne, zbog blokade prometa Crvenim morem a tržište inako ne može zameni količine koje proizvode Iran i Irak.

- Međutim, ako se to desi cene možda neće ići četvorostruko kao to je bilo izbijanjem rata 1973 i sankcija Arapa ali bi mogla da ide kao što je bilo nakon iračke invazije Kuvajta. Kako je danas početna tačka monogo viša to bi značilo da cena skoči na 150 dolara – upozorava Daud.

Bonus video:

33:00

CENTRALNI DNEVNIK 01.10.2024

(Espreso/24sedam/R.B/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.