Orban se lično obratio moćniku zbog kog mnogi noćima ne spavaju: Mađara gleda kao u Boga, a sada...
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/TING SHEN / POOL

UDRUŽUJU SE DESNIČARI

Orban se lično obratio moćniku zbog kog mnogi noćima ne spavaju: Mađara gleda kao u Boga, a sada...

FPO je u Austriji osvojio 29 odsto glasova, gotovo duplo više nego na prošlom glasanju i ima tri procenta više osvojenih glasova od Narodne stranke Austrije

Objavljeno:

Trijumf ekstremno desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) na parlamentarnim izborima koji su održani proteklog vikenda, naišao je na oduševljenje drugih desničarskih lidera u Evropi.

Kako, prenosi "Politiko", pobedu FPO koju predvodi Herbert Kikl, oduševljeno su pozdravili Marin Le Pen, Viktor Orban, Gert Vilders, Mateo Salvini, Andrej Babiš, desničarski lideri iz Francuske, Mađarske, Holandije, Italije i Češke.

FPO je u Austriji osvojio 29 odsto glasova, gotovo duplo više nego na prošlom glasanju i ima tri procenta više osvojenih glasova od Narodne stranke Austrije.

Već po objavljivanju preliminarnih rezultata evropski desničarski lideri su uputili čestitke Herbertu Kiklu.

"Mi pobeđujemo. Vremena se menjaju. Identitet, suverenost, sloboda i nema više ilegalnih mitranata i azilanata je ono što desetine miliona Evropljana dugo čekaju", napisao je Gert Vilders, lider Stranke slobode u Holandiji.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nacionalno okupljanje iz Francuske, saveznik Herberta Kikla, takođe je oduševljeno:

"Drago mi je zbog pobede FPO. To potvrđuje trijumf naroda u Austriji", navela je Marin Le Pen.

Marin Le Pen
Marin Le Penfoto: Baptiste Autissier / imago stock&people / Profimedia

Oglaso se Mateo Salvini, lider italijanske Lige i zamenik premijerke Đorđe Meloni:

"Ovo je istorijski dan u smislu promena. Onima koji govore o ekstremnoj desnici poručujemo da je u Beču samo ekstremna stvar želja za promenom koja vraća vrednosti posla, porodice i bezbednosti u centar", naveo je Salvini.

FPO, stanka osnovana 1950-ih i to od strane bivših članova SS i drugih nacističkih veterana. Kampanju je stranka vodila na platformi protiv stranaca, obećavajući da će podići "Tvrđavu Austriju" kako bi sprečila dolazak migranata.

Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je lideru FPO na njegovoj "istorijskoj pobedi", nazvavši je "još jednom pobedom za Patriote", u vezi sa novom ekstremno desnom koalicijom u Evropskom parlamentu.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Čestitke su u Beč stigle i iz susedne Češke:

"Viktor Orban je bio u pravu kada je istakao da Patriote za Evropu jačaju iz dana u dan", napisao je bivši premijer Andrej Babiš u svojoj čestitki.

Socijaldemokratska partija završila je na trećem mestu na austrijskim izborima u nedelju, zabeleživši najgori rezultat u svojoj istoriji sa samo 21 odsto osvojenih glasova.

Zeleni, koji vladaju zajedno sa Narodnom partijom u sadašnjoj vladi, takođe su pretrpeli nagli pad podrške i završili sa samo osam odsto. Liberalni NEOS je u međuvremenu bio drugi pobednik večeri, koji je završio sa preko devet procenata.

Bonus video:

03:39

EVROPA SE ZATVARA!? Države masovno obezbeđuju svoje granice: Preko milion migranata se sručilo u Nemačku! Orban poručio Šolvcu: Dobro došao u klub!

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.