Novi haos, Izraelci ubili velikog moćnika: Žestoka eskalacija, Netanjahu iz aviona posejao smrt! Nemilosrdan napad!
Benjamin Netanjahu, Foto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

ubijen veoma moćan čovek

Novi haos, Izraelci ubili velikog moćnika: Žestoka eskalacija, Netanjahu iz aviona posejao smrt! Nemilosrdan napad!

To je šesti izraelski napad na Bejrut ove godine

Objavljeno:

Komandant vazduhoplovnih snaga libanskog Hezbolaha Muhamed Sarur ubijen je u izraelskom napadu iz vazduha u Bejrutu, potvrdila je izraelska vojska.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je odobrio napad dok je avionom putovao za Njujork, saopštio je njegov kabinet.

Agencije prenose da je u napadu na jednu zgradu poginulo nekoliko ljudi, a 15 je ranjeno.

Sarur je komandovao mnogobrojnim napadima iz vazduha na Izrael, uključujuči bespilotne letelice s eksplozivom i krstareće rakete, javljaju izraelski mediji.

Proteklih godina on je rukovodio Hezbolahovom proizvodnjom dronova i osnivao postrojenja u Libanu gde je ta ekstremistička organizacija pravila bespilotne letelice, čak i ispod civilnih zgrada u Bejrutu.

Hezbolah, ilustracija
Hezbolah, ilustracijafoto: Rabih DAHER / AFP / Profimedia

Sarur se pridružio Hezbolahu 1980-tih godina, a bio je i Hezbolahov ataše u Jemenu, gde je sarađivao sa snagama pobunjenika Hutija, sudeći po tvrdnjama izraelske vojske.

On je u ratu protiv Izraela komandovao napadima i izviđanjem pomoću dronova.

Libanska Nacionalna novinska agencija je objavila da su danas u 15.15 po lokalnom vremenu izraelski borbeni avioni ispalili tri rakete na stan u jednoj zgradi sa deset spratova kraj prometne raskrsnice u kvartu Al-Kaim u predgrađima Bejruta, Dahijeh.

To je šesti izraelski napad na Bejrut ove godine, navode agencije.

U ciljanim izraelskim napadima iz vazuduha na bejrutska predgrađa, gde je uporište Hezbolaha, od početka sukoba s izraelskom vojskom pre gotovo godinu dana je ubijeno nekoliko visokih komandanata te ekstremističke organizacije i jedan zvaničnik palestinskog Hamasa.

Netanjahu se oglasio o napadima na Hezbolah

On je danas po dolasku u Njujork izjavio da Izrael punom snagom napada Hezbolah u Libanu i da neće stati dok ne postigne svoje ciljeve.

Netanjahu je to rekao pošto je doputovao u SAD na godišnje zasedanje Generalne skupštine UN dok SAD i evropski zvaničnici vrše pritisak da se borbe Izraela i libanskog Hezbolaha zaustave primirjem od 21 dana da bi se pregovaralo.

Netanjahu je rekao da je politika Izraela jasna.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

"Mi nastavljamo da punom snagom ;udaramo Hezbolah i nećemo stati dok ne postignemo sve naše ciljeve od kojih je glavni povratak stanovnika severa (Izraela) bezbedno u njihove domove", rekao je Netanjahu, preneo je Asošijeted pres.

Dodao je da je ubistvo vođe vazduhoplovnih snaga Hezbolaha deo te politike, aludirajući na današnji izraelski napad iz vazduha na južna predgrađa Bejruta u kojem je ubijen komandant libanske ekstremističke organizacije, javljaju izraelski mediji.

Bonus video:

20:39

POPODNEVNI DNEVNIK 26.09.2024

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.