"Nema primirja, samo slom Hezbolaha": Izraelac odbacio pozive na prekid vatre sa Libanom - misija mog života je...
Bezalel Smotrič i Benjamin Netanjahu, Foto: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL

TENZIJE NE JENJAVAJU

"Nema primirja, samo slom Hezbolaha": Izraelac odbacio pozive na prekid vatre sa Libanom - misija mog života je...

SAD, EU, Francuska, Nemačka, sa još nekoliko saveznika i tri arapske zemlje pozvale su vlade Izraela i Libana na hitan prekid vatre preko izraelsko-libanske granice u trajanju od 21 dana

Objavljeno:

Izraelski tvrdolinijaški ministar finansija Bezalel Smotrič odbacio je pozive za postizanje dogovora o prekidu vatre između Izraela i Hezbolaha, rekavši da je jedina opcija za sever Izraela da Hezbolah bude slomljen.

U objavi na društvenim mrežama, Smotrič, deo koalicione vlade Benjamina Netanjahua, napisao je:

„Kampanja na severu treba da se završi u jednom scenariju – slomom Hezbolaha i onemogućavanjem njegove sposobnosti da nanosi štetu stanovnicima severa. Neprijatelju se ne sme dati vreme da se oporavi od teških udaraca koje je primio i da se reorganizuje za nastavak rata posle 21 dana. Predaja Hezbolaha ili rat, to je jedini način na koji ćemo vratiti stanovnike i bezbednost na sever i u zemlju.”

Ministar finansija krajnje desnice ranije je eksplicitno opisao svoj aktivni napor da trajno anektira Zapadnu obalu, koju Izrael drži pod okupacijom, i izjavio: „Misija mog života je da osujetim osnivanje palestinske države.”

Jerusalem Post izveštava da su lideri zajednica na severu Izraela nezadovoljni perspektivom prekida vatre sa Hezbolahom, tvrdeći da bi sporazum doveo do još jednog napada u stilu 7. oktobra u budućnosti, ali od Hezbolaha sa severa.

„Postoji vreme za pregovore, ali ovo nije to vreme. Ovo je vreme za rat. Ne smemo biti zavedeni međunarodnim pritiscima“, rekao je predsedavajući regionalnog saveta Gornje Galileje Amir Sofer.

Predsednik regionalnog saveta Metule David Azulai rekao je da će vlada biti odgovorna za naredni 7. oktobar ako postigne dogovor.

„Oni žele da urade upravo ono što je Hamas uradio na jugu. Zapamtite, mi smo u ovoj situaciji već godinu dana. Protekle nedelje vojska se borila kako treba, kako očekujemo, da nas vrati kući. Čini se da se ponovo vraćamo dva koraka unazad“, rekao je Azulai, prenosi Gardijan.

SAD, EU, Francuska, Nemačka, sa još nekoliko saveznika i tri arapske zemlje pozvale su vlade Izraela i Libana na hitan prekid vatre preko izraelsko-libanske granice u trajanju od 21 dana, istovremeno izražavajući podršku prekidu vatre u Pojasu Gaze, navodi se u zajedničkom saopštenju tih zemalja koje je objavila Bela kuća.

U saopštenju koje je objavljeno kasno u sredu ukazuje se da je situacija između Libana i Izraela postala nepodnošljiva od 8. oktobra prošle godine, odnosno nakon početka sukoba u Pojasu Gaze, kao i da predstavlja neprihvatljiv rizik za širu eskalaciju sukoba u regionu. „Stoga pozivamo na hitan prekid vatre na libansko-izraelskoj granici od 21 dana kako bi se obezbedio prostor za diplomatiju za zaključenje diplomatskog sporazuma“, ističe se u saopštenju.

Bonus video:

04:33

Počasni konzul Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić: Hezbolah po prvi put raketira centralni Izrael – sirene u Tel Avivu

(Espreso/ Nova/ Ivana Kešanski/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.