Vang Ji: SAD i pojedine zemlje manipulišu ljudskim pravima ali nemaju dovoljnu podršku
Vang Ji, Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Vang Ji: SAD i pojedine zemlje manipulišu ljudskim pravima ali nemaju dovoljnu podršku

Vang je takođe naglasio da se ove godine obeležava 75. godišnjica osnivanja NR Kine

Objavljeno:

SAD i pojedine zemlje su 24. septembra na sastanku Saveta UN-a za ljudska prava ocrnile situaciju ljudskih prava u Kini pod izgovorom pitanja Sinđijanga.

Predstavnici skoro 80 zemalja, uključujući muslimanske zemlje, podržalo je Kinu zajedničkom izjavom na sastanku, a više od 20 zemalja, na različite načine, podržalo je pravedan stav Kine i suprotstavilo se politizaciji pitanja ljudskih prava, kao i mešanju u unutrašnje poslove drugih zemalja, koje koriste ljudska prava kao izgovor. „100 zemalja u potpunosti pokazuje da politička manipulacija SAD-a i pojedinih zemalja nema podršku“, izjavio je juče član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, ujedno i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji tokom susreta sa visokim izaslanikom UN-a za ljudska prava te sa ministrima spoljnih poslova drugih zemalja u Njujorku.

Vang je ukazao da praksa SAD-a i pojedinih zemalja ponovo pokazuje dvostruke standarde. „Ne možemo a da se ne zapitamo zašto SAD, kojima je toliko stalo do muslimana, nastavljaju da izazivaju ili podržavaju ratove na Bliskom istoku i drugim regionima, uzrokujući veliki broj žrtava nevinih muslimana? Zašto zatvarate oči pred istorijskom nepravdom arapskog naroda, i ne podržavate Palestinu da postane punopravna članica UN-a? Zašto SAD ne odigraju ključnu ulogu za dugotrajan prekid vatre u pojasu Gaze, i sveobuhvatno povlačenje vojske iz tog područja?“, upitao je Vang Ji te dodao da muslimanske zemlje odavno već znaju taktiku SAD-a da se koriste ljudskim pravima kao paravan mešanja u unutrašnje poslove Kine i zemalja u razvoju. Više od 100 zemalja u razvoju, uključujući muslimanske zemlje, jasno je podržalo Kinu na sastanku Saveta UN-a za ljudska prava, ne samo da bi zaštitile legitimna prava Kine, već i zaštitile pravednost međunarodne zajednice, zajedničke interese zemalja u razvoju, kao i osnovni princip međunarodnih odnosa o nemešanju u unutrašnje poslove.

Vang je takođe naglasio da se ove godine obeležava 75. godišnjica osnivanja NR Kine. Dostignuća Kine u zaštiti ljudskih prava priznata su širom sveta, a razvoj i napredak Sinđijanga su očigledni. Zapadne sile kršile su takođe ljudska prava Kine.

„Želimo da na osnovu jednakosti pokrenemo komunikaciju sa svim zemljama oko pitanja ljudskih prava. Vrata Kine su otvorena za svet. Pozivamo sve prijatelje da posete Kinu. Suočavajući se sa činjenicama, sve glasine i laži će biti razotkrivene, a sve klevete o Kini neće biti uspešne“, zaključio je Vang Ji.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.