Kijev vršlja po Rusiji, razara šta stigne tajanstvenim oružjem: Digli u vazduh hiljade tona municije! (VIDEO)
Ukrajina, Foto: Twitter printscreen

NIKOME NIJE JASNO

Kijev vršlja po Rusiji, razara šta stigne tajanstvenim oružjem: Digli u vazduh hiljade tona municije! (VIDEO)

Sve je očiglednije, iako još uvek nije potvrđeno, da Ukrajinci za ove razorne napade koriste svoj najnoviji eksplozivni dron - "raketni dron" Paljanica na mlazni pogon

Objavljeno:

Četiri dana nakon što su digli u vazduh ogromnu rusku zalihu municije u zapadnom ruskom gradu Toropecu, manje od 500 kilometara od Ukrajine, ukrajinski dronovi su ponovo napali. Oni su juče ujutru zadali drugi udarac arsenalima u Toropcu, a izazvali su i veliku eksploziju u Tihorecku na jugu Rusije, oko tri stotine kilometara od linije fronta u Ukrajini.

Sve je očiglednije, iako još uvek nije potvrđeno, da Ukrajinci za ove razorne napade koriste svoj najnoviji eksplozivni dron - "raketni dron" Paljanica na mlazni pogon.

- U napadu u sredu detonirano je 30.000 tona eksploziva, što znači 750.000 granata. Ako pogledamo prosečnu borbenu aktivnost, Ruska Federacija je ispaljivala 10.000 granata nedeljno. Dakle, to je zaliha municije za dva do tri meseca. Kao rezultat ovog napada Rusija je pretrpela gubitke u municiji i videćemo uticaj ovih gubitaka na frontu u narednim nedeljama - rekao je pukovnik Ants Kiviselg, načelnik obaveštajnog centra estonskih odbrambenih snaga.

Prema ukrajinskim procenama, Rusija je u ova tri napada izgubila ukupno oko 60.000 tona projektila i raketa.

Digli su u vazduh skladište u kome su se nalazili iskanderi i severnokorejske rakete?

Skladište municije u Toropcu navodno je sadržalo velike zalihe granata iz malokalibarskog oružja, minobacačkih granata, artiljerijskih raketa i balističkih projektila dugog dometa, potencijalno ruskih iskandera i severnokorejskih KN-23.

Prema ukrajinskom Generalštabu, skladište u Tihorecku je "jedna od tri najveće okupacione baze za skladištenje municije i jedna od ključnih u logističkom sistemu ruskih trupa".

Generalštab je procenio da se 2.000 tona municije, uključujući i metke severnokorejske proizvodnje, nalazilo u skladištu u Tihorečku kada su dronovi napali. Visoka vatrena lopta stvorena udarom potvrđuje tu procenu.

Početni udar na Toropec i kasniji udar na Tihoreck bili su dovoljno veliki da se registruju kao mali zemljotresi i takođe su privukli pažnju NASA satelita, piše "Forbs".

Ukrajina cilja dublje i preciznije

Istovremeni napadi na skladišta municije signaliziraju pomak u ukrajinskoj kampanji dubokih udara usmerenih na strateške ciljeve unutar Rusije.

Zvaničnici u Kijevu su mesecima molili svoje evropske i američke kolege za dozvolu da koriste doniranu municiju dugog dometa - britanske Storm Shadovs, francuske krstareće rakete SCALP-EG i rakete taktičkog raketnog sistema američke vojske - protiv ciljeva duboko u Rusiji, uključujući municiju zalihe.

Ali Evropa i SAD su dosledno odbijale da daju odobrenje. Nestrpljivi Ukrajinci su udvostručili lokalnu proizvodnju oružja, dronova i projektila kojima mogu bez ičijeg odobrenja da napadnu ciljeve unutar Rusije.

Nedavni napadi takođe pokazuju razmere dubokih udara Ukrajine. Prethodni udari, od kojih su neki pogađali ciljeve čak 1.770 kilometara unutar Rusije, bili su logistički impresivni, ali manji - često su uključivali samo nekoliko sporih dronova sa propelerima. Nasuprot tome, nedavni napadi su bili mnogo destruktivniji, što ukazuje na vrstu drona koji možda neće leteti tako daleko, ali ima veću destruktivnu moć i dostupan je u velikom broju.

Novo, još razornije oružje

To bi moglo da znači da je korišćena nova ukrajinska Paljanica na mlazni pogon, koja je samo po imenu krstareća raketa. Rusi na terenu u Toropcu prijavili su da su čuli mlazne motore iznad glave pre nego što je eksplodirala lokalna skladišta municije.

Krilati lovac sa turbomlaznim pogonom je bio u razvoju više od godinu dana, ali je tek nedavno imao svoj borbeni debi. Najmanje jedna Paljanica je 24. avgusta pogodila metu na Krimu koji je okupirao Rusiju, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Upaljač ima turbomlazni motor AI-PBS-350, koji su zajednički razvili PBS u Češkoj i ukrajinska kompanija Ivčenko-Progres. AI-PBS-350 od 220 funti proizvodi 3.400 njutna potiska, dovoljno da pokrene projektil od jedne tone nekoliko stotina milja.

Ovo čini Paljanicu otprilike sličnom ukrajinskoj krstarećoj turboventilatorskoj raketi Neptun, barem po veličini, brzini i dometu.

Glavna razlika između Neptuna i Paljanice su njihovi motori. Neptun se može pohvaliti efikasnim, ali skupim turboventilatorom. Jednostavniji turbomlazni motor Paljanice je verovatno manje efikasan, ali i jeftiniji, što znači da bi Ukrajina mogla da priušti da napravi više Paljanica nego Neptuna. Potencijalno mnogo više.

Ispaljivanje više projektila dovodi do većeg uništenja. Dok su napadi Neptuna obično uključivali samo nekoliko projektila, prvi napad na Toropec možda je uključivao stotinu.

Bonus video:

00:28

Koraima Tores upravo je sletela na beogradski aerodrom

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.