Sezona u ovom popularnom letovalištu skroz pukla: Kafići i barovi u debelom minusu, preti im zatvaranje!
Majorka, Foto: CFimages / Alamy / Alamy / Profimedia

a bio je evropski raj

Sezona u ovom popularnom letovalištu skroz pukla: Kafići i barovi u debelom minusu, preti im zatvaranje!

Tvrde da je povećanje plata nedopustivo za sektor kojem je ove sezone promet pao za oko 20 posto, u odnosu na prošlu. Amable kaže da postoji ogromna razlika između hotela i restorana, iako ističe da je “jako dobro što hoteli podižu cene koliko žele”

Objavljeno:

Stotine barova i restorana na Majorki suočava se s potencijalnim zatvaranjem, nakon sezone koju opisuju kao najgoru od pandemije, prenosi Daily Mail.

Apel je stigao iz udruženja vlasnika restorana PIMEM-Restauración, iz kog navode da je njihovo poslovanje uništeno zbog - nedostatak kvalifikovanog osoblja, povećanje troškova zaposlenih, pada prodaje. Predsednik udruženja, Cesar Amable, kaže da je povećanje troškova putovanja, posebno avionskih karata i smeštaja, takođe pogodilo sektor. "Skraćen je prosečan boravak turista i ograničen im je budžet, što je stvorilo najmanje isplativu sezonu u poslednjih nekoliko godina", prenosi njegove reči britanski tabloid.

Majorka
foto: Billy Stock / robertharding / Profimedia

Na Majorci se ovog leta takođe održalo nekoliko protesta protiv masovnog turizma, kao odgovor na nedostatak smeštaja za lokalce, manjak mogućnosti zapošljavanja i visoke troškove života. Ugostitelji sada zahtevaju stvaranje vlastitog sporazuma, kojim bi imali različite uslove od hotelijera. Kolektivnim ugovorom iz 2018. godine, troškovi osoblja povećani su za 25,3 posto, dok su jelovnici u istom razdoblju poskupjeli za 10 posto.

Tvrde da je povećanje plata nedopustivo za sektor kojem je ove sezone promet pao za oko 20 posto, u odnosu na prošlu. Amable kaže da postoji ogromna razlika između hotela i restorana, iako ističe da je “jako dobro što hoteli podižu cene koliko žele”.

Majorka
foto: Martin Valigursky / Alamy / Alamy / Profimedia

Upozorava da će pad prihoda od sezone vjerojatno rezultirati ranim zatvaranjem restorana u turističkim područjima. "Ako se ne sklopi novi dogovor, imamo jako lošu budućnost. Tražimo vlastiti sporazum poslednjih 15 godina, ali ništa se nije dogodilo. Situacija se samo pogoršala" - rekao je Amable za Daily Mail.

Prema podacima španske agencije INE, do kraja juna u zemlji je zabeleženo 42,5 miliona međunarodnih posetitelja, pri čemu je samo za jun zabeležen porast od 12 posto, što označava rekordnu godinu za turizam.

Bonus video:

05:00

KURTI NE SPROVODI TEROR NAD SRBIMA Opaka debata u studiju Kurira! Marjanović: Šta je onda upucavanje dečaka koji je nosio badjak?

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.