"Bio je čudovište, predator bez moralnog kompasa": 5 žena optužilo oca ljubavnika princeze Dajane za silovanje!
Princeza Dajana, Foto: Parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia

NEZAPAMĆENI SKANDAL U ENGLESKOJ

"Bio je čudovište, predator bez moralnog kompasa": 5 žena optužilo oca ljubavnika princeze Dajane za silovanje!

Tek sada, kada je Mohamed al Fajed umro prošle godine, mnoge žene su se osećale sposobnim da javno govore o silovanju i pokušaju silovanja

Objavljeno:

Pet žena reklo je da ih je silovao bivši šef Harodsa Mohamed al Fajed dok su radile u luksuznoj robnoj kući u Londonu.

BBC je čuo svedočenja više od 20 bivših radnica koje kažu da ih je milijarder, koji je preminuo prošle godine u 94. godini, seksualno napao - uključujući silovanje.

U dokumentarcu i podkastu "Al-Fayed: Predator at Harrods" prikupili su dokaze da, tokom Fajedovog vlasništva, Harrods ne samo da nije intervenisao, već je pomogao da se prikriju optužbe za zloupotrebu.

Aktuelni vlasnici Harodsa rekli su da su "potpuno zgroženi" optužbama i da su njegove žrtve izdane - zbog čega se prodavnica iskreno izvinila.

Incidenti su se dogodili u Londonu, Parizu, Sen Tropeu i Abu Dabiju.

"Dala sam do znanja da ne želim da se to dogodi. Nisam dala saglasnost. Samo sam htela da se završi", kaže jedna od žena, koja kaže da ju je Fajed silovao u svom stanu u Park Lejnu.

Druga žena kaže da je bila tinejdžerka kada ju je silovao na adresi Mejfer.

"Mohamed al Fajed je bio čudovište, seksualni predator bez ikakvog moralnog kompasa", rekla je ona, dodajući da su svo osoblje u Harodsu bile njegove "igračke".

"Svi smo bili tako uplašeni. Aktivno je gajio strah. Kad bi rekao "skoči", zaposleni bi pitali "koliko visoko"", dodala je ona.

Fajed se suočio sa optužbama za seksualni napad dok je bio živ, ali ove optužbe su neviđenog obima i ozbiljnosti. BBC veruje da je mnogo više žena možda bilo napadnuto.

Fajed, čiji je sin Dodi poginuo u saobraćajnoj nesreći zajedno sa princezom Dajanom 1997. godine - postao je poznat novoj generaciji kroz seriju na Netflix - The Crown.

"Bio je zao", kaže jedna od žena, Sofija, koja je radila kao njegov lični asistent od 1988. do 1991. Ona kaže da je više puta pokušao da je siluje.

Vlasnik Harrodsa bi redovno obilazio ogromne prodajne prostore robne kuće i identifikovao mlade asistentkinje koje je smatrao privlačnim, a koje bi potom unapređivale da rade u njegovim kancelarijama na spratu - rekli su za BBC bivši zaposleni, muškarci i žene.

Napadi su se događali u kancelarijama Harodsa, u Fajedovom stanu u Londonu ili na putovanjima u inostranstvo - često u Parizu u hotelu Ric, koji je takođe bio u njegovom vlasništvu, ili njegovom obližnjem imanju Vila Vindzor.

U Harrodsu, drugi bivši članovi osoblja rekli su za BBC da je bilo jasno šta se dešava.

"Svi smo gledali jedni druge kako prolaze kroz ta vrata misleći: "jadna devojko, danas si to ti" i osećajući se potpuno nemoćno da to zaustavimo", kaže Alis, čije ovo nije pravo ime.

Rejčel (nije njeno pravo ime) radila je kao lični asistent u Harodsu 1990-ih.

Jedne noći posle posla, kaže da su je pozvali u njegov luksuzni stan, u velikom bloku na Park Lejnu koji gleda na londonski Hajd park. Zgrada je bila zaštićena od strane obezbeđenja i imala je kancelariju na licu mesta u kojoj su bili zaposleni u Harrodsu.

Rejčel kaže da ju je Fajed zamolio da sedne na njegov krevet, a zatim stavio ruku na njenu nogu, jasno stavljajući do znanja šta želi.

"Sećam se da sam osetila njegovo telo na sebi, njegovu težinu. Samo ga čujem kako pravi ove zvukove. I... samo idem negde drugde u mojoj glavi. Silovao me je", rekla je ona.

BBC je razgovarao sa 13 žena koje kažu da ih je Fajed seksualno napao u ulici Park Lejn 60. Četiri od njih, uključujući Rejčel, kažu da su silovane.

Osam drugih žena je takođe reklo da ih je Fajed seksualno napao na svom imanju u Parizu. Pet žena opisale su napade kao pokušaj silovanja.

"Javna tajna"

"Zlostavljanje žena, bio sam svestan toga kada sam bio u radnji", rekao je Toni Liming, menadžer Harrodsovog odeljenja od 1994. do 2004.

"To nije bila ni tajna", priseća se Liming, koji kaže da nije znao za ozbiljnije optužbe za napad ili silovanje.

To su potvrdili i bivši članovi Fajedovog bezbednosnog tima.

"Bili smo svesni da je veoma zainteresovan za mlade devojke", kaže Imon Kojl, koji se pridružio Harrodsu 1979. kao detektiv prodavnice, a zatim je postao zamenik direktora.

Sve žene sa kojima je BBC razgovarao opisale su da su se osećale uplašeno na poslu – što im je otežavalo da govore.

Bilo je nekoliko pokušaja da se Fajed razotkrije pre njegove smrti – posebno od strane Vanity Fair 1995. godine - sa člankom u kojem se navodi rasizam, nadzor osoblja i seksualno nedolično ponašanje. Ovo je izazvalo tužbu za klevetu.

Mohamed al Fajed je kasnije pristao da odustane od slučaja sve dok su svi dalji dokazi koje je časopis prikupio o njegovom seksualnom nedoličnom ponašanju u pripremi za suđenje bili zaključani. O Fajedovom poravnanju pregovarao je viši izvršni direktor Harrodsa.

Ali tek sada, kada je Mohamed al Fajed umro prošle godine, mnoge žene su se osećale sposobnim da javno govore o silovanju i pokušaju silovanja.

Četrnaest žena sa kojima je BBC razgovarao nedavno je podnelo građanske tužbe protiv Harrodsa za odštetu. Sadašnji vlasnici radnje, koji ne traže od žena da potpišu NDA, počeli su da ih rešavaju u julu 2023.

Kada je Fajed umro, nepotvrđeni izveštaji procenili su njegovu vrednost na više od milijardu funti. Ali novac nije motivacija za žene da progovore, kažu one.

"Provela sam toliko godina ćuteći, ne govoreći glasno i nadam se da će razgovor o tome sada pomoći. Od toga svi možemo početi da se osećamo bolje i da se lečimo", rekla je jedna od njih.

Bonus video:

02:50

DA LI JE MOGUĆE DOKAZATI SILOVANJE BEZ MATERIJALNIH DOKAZA? Stručnjaci otkrivaju: Psihijatrijska veštačenja su ključna

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.