Pilot ove stvari ni za živu glavu ne bi pojeo u avionu: Jedna vrsta hrane dovodi do gasova, a tu nije kraj mučenju!
Avion, ilustracija, Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

pazite se

Pilot ove stvari ni za živu glavu ne bi pojeo u avionu: Jedna vrsta hrane dovodi do gasova, a tu nije kraj mučenju!

Posade aviona više puta su upozoravale da su tankovi iz kojih se crpi voda za kafu i čaj iznenađujuće nehigijenski

Objavljeno:

Budite oprezni sa onim što jedete ili pijete tokom sledećeg leta – putnici koji nisu upoznati sa načinom na koji njihovo telo reaguje na određene namirnice i pića mogli bi se suočiti s neprijatnostima, upozorava stručnjak.

Prvi oficir Pol Janovic, iskusni pilot Delte, objasnio je da oni koji žele zadržati komfor na visini krstarenja treba da budu posebno oprezni sa alkoholom. "Alkohol vas može dehidrirati i učiniti da se osećate tromo i umorno posle leta,“ rekao je on.

Alkohol i kafa među nepoželjnim stvarima

Ovo upozorenje dolazi u trenutku kada neki predstavnici avioindustrije razmatraju ograničavanje kupovine alkohola na aerodromima – ali više iz razloga očuvanja mira, jer je loše ponašanje učinilo nebo mnogo manje prijatnim poslednjih godina.

Kafa, koju stjuardese često koriste kako bi prikrile neprijatne mirise u avionu, takođe je na Janowiczovoj crnoj listi. "Iako može biti prijatna za jutarnje letove, kofein u kafi dodatno dehidrira telo u već dehidrirajućem okruženju kabine,“ dodao je.

Avion, ilustracija
Avion, ilustracijafoto: Printscreen/RTS

Posade aviona više puta su upozoravale da su tankovi iz kojih se crpi voda za kafu i čaj iznenađujuće nehigijenski.

Gazirani sokovi i začinjena hrana nadimaju

Gazirana pića su još jedan izbor koji treba izbegavati zbog rizika od nadimanja i gasova, posebno tokom poletanja ili sletanja, kada dolazi do promene pritiska u kabini. Janowicz je napomenuo da začinjena hrana može izazvati ozbiljne probleme na visini od 30.000 stopa, te preporučuje da putnici izbegavaju takvu hranu i pre samog ukrcavanja.

"Generalno, jelovnici na letovima su vrlo blagi, ali ne bih pakovao nikakve grickalice sa začinima, jer bi mogle izazvati nelagodnost u stomaku tokom leta,“ rekao je.

Pržena hrana stvara dehidraciju i gasove

I na kraju, pržena hrana, zbog visokog sadržaja natrijuma, može dovesti do kombinacije gasova, nadimanja i dehidracije, što samo pogoršava situaciju.

Dok su ovo preporuke pilota, putnici su takođe izrazili svoje stavove o hrani koju bi trebalo zabraniti tokom putovanja. Prema nedavnoj anketi, 92% putnika izrazilo je nezadovoljstvo zbog pojedinih namirnica – jedna grupa putnika gotovo je izazvala pobunu kada je jedan od putnika odlučio da pojede rebarca tokom leta. Među hranom koja izaziva najviše smetnji, kako za stomak tako i za ostale putnike, našli su se kuvana jaja i konzervirana riba.

Iako nije bila namenjena za konzumaciju, riba u ručnom prtljagu jednog putnika prošle zime uzrokovala je pravi haos kada su larve pale iz pregrade za prtljag na putnike u obližnjim redovima.

Bonus video:

21:06

POPODNEVNI DNEVNIK 18.09.2024.

(Espreso/Blic/Stevica Rajčetić/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.