Gejts otkrio tajnu uspeha u mladosti, evo kako je zgrnuo silne milijarde: Jedno ne može da prežali, kaje se i danas
Bil Gejts, Foto: Dovgan/UK Sports Pics / Sipa Press / Profimedia

DA LI STE ZNALI?

Gejts otkrio tajnu uspeha u mladosti, evo kako je zgrnuo silne milijarde: Jedno ne može da prežali, kaje se i danas

Suosnivač Microsofta Bil Gejts posmatrao je veliku i malu sliku dok je razvijao svoju softversku kompaniju u ranim godinama

Objavljeno:

U intervjuu za CNBC Make It, tehnološki milijarder je otkrio da njegova definicija uspeha uključuje njegov softver i njegov globalni uticaj.

„Tada je bilo samo: da li je moj kod zaista dobar? Da li radi? I može li ova kompanija pokazati svetu da su ovi mikroračunari veliki?" rekao je Gejts.

Njegov stav je takođe govorio o potencijalu personalnih računara da transformišu poslovanje i društvo. Iako je uticaj PC-a sada jasan, nije bio očigledan svima pre četiri decenije, čak ni nekim od ranih inovatora.

Godine 1981. IBM je lansirao svoj računar i čuveno je procenio da će prodati samo 241.683 jedinica u periodu od pet godina. Umesto toga, prodao je oko 3 miliona u to vreme i stotine miliona tokom jedne decenije.

Naravno, svim tim računarima je bio potreban softver, i tu je Gejts ugledao priliku, primenjujući nemilosrdnu posvećenost.

Bil Gejts
Bil Gejtsfoto: Profimedia

„Bila je to magija softvera i bio sam spreman da svoj život, u svojim dvadesetim godinama, fokusiram samo na softver, samo na jedan posao.

U stvari, on i suosnivač Microsofta Pol Alen imali su viziju da postave računar na svaki sto i u svaki dom, „što danas zvuči dosadno, ali tada je [to] bilo potpuno ludo“, dodao je Gejts.

Osvrćući se na te rane godine, okarakterisao je svoje viđenje uspeha kao „veoma usredsređeno na Microsoft“, opisujući svoj život tokom svojih 20-ih kao „sve u Microsoftu, sve vreme“.

Gejts se povukao sa mesta generalnog direktora 2000. godine, odustao od svojih svakodnevnih dužnosti 2008. godine, odustao od predsedničke uloge 2014. i napustio odbor 2020. godine. Sada fokusiran na svoju filantropiju, rekao je da je njegova definicija uspeha evoluirala i uključuje „dodavanje neto vrednosti“ svetu kao i osnaživanje drugih ljudi.

Bil Gejts
Bil Gejtsfoto: Profimedia

Tokom uvodnog obraćanja maturantima Univerziteta Severna Arizona 2023. godine, on je izrazio žaljenje zbog svog pristupa radu u ranim godinama Microsofta, kada je rekao da ne veruje u vikende ili odmore i naterao je druge da rade mnogo sati.

„Kako sam rastao, a posebno kada sam postao otac, shvatio sam da i u smislu da radite svoj najbolji posao i da imate sjajan život, da taj intenzitet nije uvek odgovarajući“, rekao je on. „Ne čekajte koliko sam ja da naučite ovu lekciju.“

Bonus video:

03:09

BOGATSTVO NIJE META, VEĆ POSLEDICA OVIH STVARI Uspešni ljudi o neprocenjivom znanju: Ovo vreme nikada ne bih menjao za prethodno

(Espreso/ Kurir/ Darko Mulic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.