Marko obrao zelen bostan u Turskoj: Stigla ga je brutalna kazna!
Turska, ilustracija, Foto: EPA-EFE/ TOLGA BOZOGLU

šverc

Marko obrao zelen bostan u Turskoj: Stigla ga je brutalna kazna!

Suđenje je počelo sredinom juna, a svi mornari su se izjasnili da nisu krivi i izneli odbranu

Objavljeno:

Kapetan iz Splita Marko Bekavac prvostepenom presudom je osuđen na 30 godina zatvora nakon što je prošle godine u turskoj luci Eregli pronađen kokain u tovaru njegovog broda.

On je u turskom istražnom zatvoru u Ankari od oktobra prošle godine, kada je policija pronašla 137 kilograma kokaina na brodu koji je prevozio ugalj iz Kolumbije i plovio pod panamskom zastavom.

Tada je uhapšeno 10 mornara, šest sa Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije i Bekavac, koga turske vlasti smatraju odgovornim po komandnoj odgovornosti. Pored kapetana Bekavca, sud je proglasio krivim i prvog oficira palube, dok su ostali optuženi oslobođeni.

Indeks je kontaktirao Nevena Melvana, predsednika Sindikata pomoraca Hrvatske, koji je sa kapetanovom suprugom Katjom Bekavcem i bratom Jozom Bekavcem prisustvovao suđenju. Rekao je da je nepravosnažna presuda šokirala sve prisutne.

„Kapetan Bekavac i prvi oficir palube osuđeni su na 30 godina zatvora, a ostali su pušteni. Minimalna kazna ovde je 20 godina, ako nađu još nešto, udvostruče. Ovde je jeziva atmosfera. Advokati smatraju da sud nije imao petlju da donese pravu presudu i oslobodi sve. A sada su gurnuli vruć krompir na drugostepeni sud.

Moramo se pripremiti za pravnu bitku i ne smemo pasti u malodušje. Ova presuda nije pravosnažna, već je prvostepena. Sudija jednostavno nije imao hrabrosti da donese pravičnu odluku, ali je zbog težine slučaja odlučio da nekoga kazni i onda je to učinio tako što je osudio kapetana i prvog oficira, dvojicu najodgovornijih ljudi na brodu, na 30 godina zatvora“, rekao je Melvan.

Suđenje je počelo sredinom juna, a svi mornari su se izjasnili da nisu krivi i izneli odbranu. Branitelje, advokatsku kancelariju iz Istanbula, angažovala je kompanija, a svaki pomorac je dobio svog predstavnika. Melvan tvrdi da nije bilo dokaza ni za jednog od njih, kao ni za komandanta i prvog oficira.

„Veoma se dobro držao. Međutim, nakon presude usledio je šok. Kao i svi mi. U totalnom smo šoku. Suđenje je trajalo oko 5 sati i svi smo se nadali da će ovo proći dobro. Nažalost, sudija nije imao hrabrosti da donese odluku koju je trebalo da donese.“

Bonus video:

04:33

BRZE VESTI 16.09.2024

(Espreso/Nova/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.