Tenzije na Lamanšu: Ruska flota krenula kroz Engleski kanal, Britanija ovako odgovorila
Lamanš, Foto: Profimedia

pojačane tenzije

Tenzije na Lamanšu: Ruska flota krenula kroz Engleski kanal, Britanija ovako odgovorila

Ratni brodovi Kraljevske mornarice pratili su rusko napredovanje da bi "zaštitili nacionalnu bezbednost"

Objavljeno:

Kraljevska mornarica i Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (RAF) pratile su više ruskih brodova i podmornica kroz Lamanš nedelju dana usred pojačanih tenzija između Moskve i Londona i Vašingtona, dok visoki zapadni zvaničnici razmatraju ukidanje ograničenja za Kijev da koristi SAD i Britaniju dugo vremena. - rakete dometa, kako bi Ukrajinci mogli da gađaju vojne ciljeve duboko unutar ruske teritorije.

Novi trenutak u eskalaciji tenzija između Londona i Moskve dogodio se u petak, nakon što je ruska služba bezbednosti FSB saopštila da je oduzela akreditive šestorici britanskih diplomata u Moskvi za koje tvrdi da su deo špijunskih i sabotažnih operacija.

U međuvremenu, ratni brodovi HMS Iron Duke i HMS Tine su poslednjih dana pratili četiri ruska broda kroz britanske vode, dok su avioni RAF-a presreli ruski strateški bombarder u sredu.

Ratni brodovi Kraljevske mornarice pratili su rusko napredovanje da bi "zaštitili nacionalnu bezbednost" dok su četiri ruska broda plovila kroz Lamanš i Severno more. Dva RAF tajfuna poletela su u sredu iz Losimuta, uz podršku vazdušnog tankera "Vojadžer", da presreću ruske pomorske izviđačke i protivpodmorničke letelice Tupoljev Tu-142.

Ovi događaji su se odigrali u vreme pojačanih tenzija između Rusije i Britanije zbog ruskog rata u Ukrajini i britanske podrške Kijevu, dok su visoki zvaničnici Kremlja ponovo pretili da će uništiti Britaniju.

- Ostrvo zvano Britanija će verovatno potonuti u narednih nekoliko godina - objavio je bivši ruski predsednik i jedan od glavnih kremaljskih jastrebova Dmitrij Medvedev na svom profilu na društvenim mrežama.

- Naše hipersonične rakete će pomoći ako bude potrebno - dodao je on.

Operacije na moru i u vazduhu

Njegove pretnje Britaniji, kako prenosi Dejli mej, dolaze nakon serije izjava Putinovih propagandista koji zagovaraju nuklearne udare da bi Britaniju potopili cunami izazvan ruskim hipersoničnim projektilima ili brzim podmorničkim dronom Posejdon. I sam Vladimir Putin je upozorio London i druge zapadne saveznike Ukrajine da će se suočiti sa najtežim posledicama ako dopuste Ukrajini da lansira NATO rakete dugog dometa na vojne ciljeve duboko u Rusiji.

Kraljevska mornarica radi sa svojim saveznicima iz NATO-a na planiranju i sprovođenju praćenja podmornice klase Kilo Novorosijsk i njenog pratećeg tegljača Jevgenij Čurov kroz Doverski moreuz i u Atlantik.

Osetljiva operacija počela je početkom septembra kada je kanadski ratni brod HMCS Šavinigan ispratio rusku podmornicu na dizel motor i njen pomoćni brod dok su isplovili sa Baltika i krenuli preko Severnog mora. Kanadski patrolni čamac predao je dužnosti nadzora Kraljevskoj mornarici dok su se ruska plovila približavala prometnom moreuzu Dover.

Tamo je HMS Iron Duke stalno pratio kretanje i aktivnost dva broda, koristeći senzore i helikopter Vajldket. Podmornica je tokom cele operacije bila na površini. Nakon što su ruski brodovi prošli britanske vode, HMS Iron Duke predao je dužnosti pratnje francuskoj mornarici kod severozapadne obale Francuske, gde je misiju preuzela fregata FS Auvergne.

Britanski brod se potom odmah vratio u Severno more u skoro identičnu operaciju, ovog puta prateći korvetu klase Stojki Steregušči i tanker MT Iaz dok su se približavali Doveru, preuzimajući dužnosti pratnje od belgijske mornarice, čiji je patrolni brod BNS Castor imao bio na dužnosti do tog trenutka.

RAF je takođe pozvan da prati ruski strateški bombarder Tupoljev Tu-95 koji leti u blizini Britanije. "Avioni RAF-a su lansirani pod komandom NATO-a i blisko su sarađivali sa našim partnerima na nadgledanju letelica dok su prolazile kroz međunarodni vazdušni prostor. Naši borbeni avioni Tajfun su ispratili letelicu iz oblasti informacija o letovima Velike Britanije i ni u jednom trenutku ruska letelica nije ušla. suvereni vazdušni prostor Ujedinjenog Kraljevstva“, saopštila je Kraljevska mornarica.

Brod
Brodfoto: AP

Ruske vežbe u Barencovom moru

Borbeni avioni Tajfun su deo Rapid Alert Response RAF-a, koji vidi da su avioni u Škotskoj i Engleskoj u visokoj pripravnosti 365 dana u godini spremni da brane i štite britanski vazdušni prostor. Tokom oba prolaza pored Ujedinjenog Kraljevstva, britanske snage su pažljivo pratile ruske ratne brodove i njihove pomoćne brodove kako bi osigurale da rade bezbedno i bez pretnji. Ovi manevri su dozvoljeni prema međunarodnom pravu u skladu sa pravom bezopasnog prolaza.

- Ovo su bile četvrta i peta takva operacija HMS Iron Duke od kada smo završili period intenzivnih vežbi u julu - rekao je komandant Dejvid Armstrong.

- Pomorske bezbednosne operacije ovog tipa su ključna sposobnost Kraljevske mornarice, sa ključnim fokusom na zaštiti naših suverenih voda i kritične nacionalne infrastrukture - dodao je on.

U međuvremenu, Rusija je izvodila vojne vežbe sa artiljerijom u Barencovom moru u okviru najveće pomorske vežbe od "Hladnog rata". Snage Severne flote učestvovale su u vežbi, koristeći krstareće rakete Vulkan i Oniks za gađanje simuliranog zapadnog protivnika u Arktičkom moru u blizini severnih obala Norveške i Rusije.

U ovim vežbama su učestvovali raketna krstarica Maršal Ustinov i protivpodmornički avion Tu-142. Odvojeno, bombarderi Tu-22M3 "pogodili" su grupu neprijateljskih brodova. Artiljerijsko gađanje morskog cilja izvela je udarna grupa brodova Severne flote Rusije, uključujući fregate Admiral Kasatonov i Admiral Golovko. Mornaričke vežbe održane su i na Kaspijskom jezeru, prenosi Dejli mejl.

Bonus video:

01:08

OTVARA SE NOVI FRONT U UKRAJINI KOJI IZLAZI NA MORE! Gajović: Crnomorska flota je jaka, Rusija još svo oružje nije pokazala

(Espreso/Blic/Dejli mejl/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.