Evropa na udaru strašnog nevremena! Vreme koje se dešava jednom u sto godina, evo šta se sprema!
Poplave/Ilustracija, Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix / Profimedia

oglasili se meteorolozi

Evropa na udaru strašnog nevremena! Vreme koje se dešava jednom u sto godina, evo šta se sprema!

Krajem nedelje u većem delu Češke, Poljske i Slovačke prognoziraju se grmljavine i obilne padavine, uz jak vetar, munje i grad

Objavljeno: 12:26h

Meteorolozi iz meteorološke službe Velike Britanije upozorili su britanske turiste koji idu u Evropu na ekstremne vremenske događaje koji se dešavaju "jednom u 100 godina".

Krajem nedelje u većem delu Češke, Poljske i Slovačke prognoziraju se grmljavine i obilne padavine, uz jak vetar, munje i grad.

Meteorološka mapa Met ofisa prikazuje "ekstremne padavine" koje se očekuju u delovima centralne i južne Evrope, a u nekim oblastima će verovatno biti duplo više padavina od proseka za septembar.

Nevreme/Ilustracija
Nevreme/Ilustracijafoto: RINA

Prognostičari su takođe upozorili da se na nekim rekama "može desiti događaj koji se dešava jednom u 100 godina", dok na Alpima može da padne i preko metar snega.

Petr Hladik, ministar za životnu sredinu Češke republike, upozorio je da bi se u toj zemlji mogle ponoviti katastrofalne poplave koje su je pogodile 1997. i 2002. godine i rekao da se predviđaju "izuzetne padavine".

I u Poljskoj se očekuju rekordni pljuskovi, između 12. i 16. septembra, napisao je gradonačelnik Vroclava na Iksu.

Oluja/Ilustracija
Oluja/Ilustracijafoto: PrintScreen/ YouTube/ About Nature

Mapa koju je podelio Met ofis pokazuje da će "ekstremne padavine" koje se predviđaju tokom vikenda pogoditi delove centralne Evrope između četvrtka (12. septembra) i nedelje (15. septembra). Očekuje se da će biti pogođeni i delovi Nemačke, Mađarske i Slovačke.

"Krajem nedelje za centralnu i južnu Evropu signaliziraju se ekstremne padavine, moguće i 200-300 mm kiše (dvostruko u odnosu na septembarski prosek). Na nekim rekama se može desiti nešto što se dešava jednom u 100 godina. Kako se hladan vazduh udubljuje, preko metar snega bi takođe moglo pasti na delove Alpa", upozorili su iz britanske meteorološke službe.

Bonus video:

00:04

Nevreme u Borči

(Espreso/Telegraf/A.M./Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.