Musolinijeva ćerka okrenula leđa Đorđi Meloni: Samo čekajte da vidite zbog čega...
Benito Musolini, ilustracija, Foto: Profimedia

zanimljivo

Musolinijeva ćerka okrenula leđa Đorđi Meloni: Samo čekajte da vidite zbog čega...

Stranka Braća Italije potekla je iz Italijanskog socijalnog pokreta (MSI) koji su osnovale pristalice fašističkog diktatora Benita Musolinija posle Drugog svetskog rata

Objavljeno:

Unuka italijanskog fašističkog diktatora Benita Musolinija, Rakele Musolini, izjavila je danas da napušta stranku Braća Italije premijerke Đorđe Meloni jer je previše desničarska, nakon što je nedavno osporavala stavove te stranke o pravima manjina.

Kako javlja Reuters, Rakele Musolini, gradska većnica u Rimu koja je osvojila najviše glasova od svih kandidata na poslednjim izborima za gradsko veće 2021. godine, izjavila je da napušta desničarsku stranku Braća Italije (FdI) premijerke Meloni i prelazi u grupu centristički orijentisane stranke Napred Italija (Forza Italia) u gradskom veću.

"Vreme je da okrenem stranicu i pridružim se stranci koju smatram bližom mojim umerenim i centrističkim osećajima", rekla je 50-godišnja Musolini novinskoj agenciji ANSA, potvrđujući ranije medijske navode.

Stranka Braća Italije potekla je iz Italijanskog socijalnog pokreta (MSI) koji su osnovale pristalice fašističkog diktatora Benita Musolinija posle Drugog svetskog rata.

Đorđa Meloni
Đorđa Melonifoto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Od preuzimanja dužnosti 2022. godine, Meloni pokušava da predstavi stranku kao "mainstream" centrističku konzervativnu grupu.

Kritičari tvrde da je pokušaj uglavnom samo kozmetičke prirode, ukazujući na oštre stavove stranke o imigraciji, abortusu i istospolnom roditeljstvu, te na njene poteze uvođenja strožih kazni za surogat majčinstvo.

Napred Italija, deo vladajuće koalicije na ćelu sa Đorđom Meloni, takođe se predstavlja kao stranka koja brani tradicionalne hrišćanske vrednosti, ali se smatra liberalnijom po pitanju građanskih prava.

Politički izvor je rekao za Rojters da su pitanja prava igrala ključnu ulogu u odluci Musolinijeve da promeni stranku.

Bonus video:

32:30

CENTRALNI DNEVNIK 12.09.2024

(Espreso/Telegraf/M.P/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.