Udario Tramp po Kamali, zbog nje traži promenu 25. amandmana i njenu smenu: "Laže ili učestvuje u zaveri da..."
Donald Tramp sa suprugom, Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

žestoko

Udario Tramp po Kamali, zbog nje traži promenu 25. amandmana i njenu smenu: "Laže ili učestvuje u zaveri da..."

Ona i dalje brani sposobnosti aktuelnog predsednika

Objavljeno:

Bivši predsednik SAD i trenutni republikanski kandidat Donald Tramp apelovao je na promenu 25. amandmana Ustava kako bi se omogućilo uklanjanje potpredsednice Kamale Haris zbog tvrdnji da "laže ili učestvuje u zaveri da prikrije nesposobnost predsednika" Džozefa Bajdena.

- Ako to uradite, prikrivate predsednika Sjedinjenih Američkih Država, to je osnov za momentalni opoziv i smenu sa funkcije, jer su to uradili - izjavio je Tramp tokom predizbornog skupa u Viskonsinu.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Gordon Annabelle/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nakon Bajdenovih loših rezultata u debati i njegove odluke da se povuče iz trke Tramp i republikanci su optužili Kamalu Haris i demokrate za prikrivanje Bajdenovih mentalnih teškoća.

Štab Kamale Haris nije komentarisao Trampovu izjavu, dok je Haris nastavila da brani predsednikovu sposobnost, rekavši da ne žali što je nastavila da tvrdi da je Bajden sposoban za još jedan mandat.

Prema američkom Ustavu, 25. amandman reguliše predsedničku sukcesiju i proces smene, ali se ne odnosi na potpredsednike, a za promenu Ustava bila bi potrebna podrška tri četvrtine američkih saveznih država.

Bonus video:

20:40

CENTRALNI DNEVNIK 08.09.2024

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.