"Sredite ih, je**no ih uništite": CNN došao u posed jezivog snimka sukoba u Ukrajini
Snimak, Foto: CNN

nemilosrdno

"Sredite ih, je**no ih uništite": CNN došao u posed jezivog snimka sukoba u Ukrajini

Izvor iz UN-a je rekao CNN-u kako se sprovodi istraga nad nekoliko takvih slučajeva očitih pogubljenja ukrajinskih vojnika

Objavljeno: 11:22h

CNN je došao u posed snimka na kojoj se vidi kako ruske snage nemilosrdno ubijaju ukrajinske vojnike koji su se predali.

Na snimku se vidi kako Ukrajinci hodaju usred prašnjave staze, a zatim padaju na kolena sa rukama na glavi. Nekoliko sekundi kasnije, pokazuje snimak ukrajinskog drona, leže licem prema dole, nepomični.

Snimka iz avgusta, snimljena tokom borbi u blizini Pokrovska u istočnoj Ukrajini, pokazuje pogubljenje trojice ukrajinskih vojnika koji su se predali. Takvih incidenata ima sve više.

Snimak nećemo prikazati zbog uznemirujućeg sadržaja.

"Ako u rukama nemaju oružja, onda je pogubljenje po kratkom postupku ratni zločin"

Izvori iz ukrajinske odbrambene obaveštajne službe dali su CNN-u popis od 15 dokumentovanih slučajeva u poslednjih godinu dana u kojima su Rusi ubili ukrajinske vojnike koji su se predali, umesto da ih uzmu kao zarobljenike.

Snimak napada
Snimak napadafoto: CNN

Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine istražuje 28 takvih incidenata od početka rata, u kojima su ubijena 62 ukrajinska vojnika.

- Ako se vojnici predaju, ako jasno pokažu da su se predali, ako u rukama nemaju oružja - onda je pogubljenje po kratkom postupku ratni zločin - rekao je Andrij Kostin, glavni ukrajinski tužilac.

Nekoliko ruskih vojnika je zbog takvih zločina izvedeno pred sud. Na primer, ukrajinski tužioci navode da je ruski bivši zatvorenik, pušten na slobodu kako bi mogao da se bori, u Zaporožju u januaru upucao ukrajinskog vojnika dok je izlazio, podignutih ruku, iz rova u blizini Prijutne. Kao dokaz su priložili snimak iz drona.

"Sredite ih, da ništa ne ostane"

Ukrajinska odbrambena obaveštajna služba dala je CNN-u audio transkripte u kojima se vidi kako ruski komandant, poznat kao "Turčin", zapoveda podređenom na terenu, "Maloju", da ubije zarobljenike.

TURČIN: Sredite ih, je**no ih uništite, da ništa ne ostane.

MALOJ: Shvatam, razumem.

TURČIN: Javite se kada ih sredite.

Izvor iz UN-a je rekao CNN-u kako se sprovodi istraga nad nekoliko takvih slučajeva očitih pogubljenja ukrajinskih vojnika.

- Ima ih mnogo, postoji obrazac. To ukazuje na moguću naredbu. Ova ubistva su pojedinačni ratni zločini, a zajedno bi mogli da predstavljaju zločine protiv čovečnosti - kazao je izvor.

Bonus video:

05:12

BOLJE SE SADA ŽIVI, NEGO ŠTO ĆE KADA SE RAT ZAVRŠI Stručnjaci analiziraju život u Ukrajini: Održavaju se na veštačkom disanju

(Espreso/Index.hr/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.