Ručak 3 evra, kafa 30 centi, a raj na zemlji: Putopisac Dacešin oktrio najjeftiniju destinaciju za putovanje! VIDEO
Robert Dacešin, Foto: printscreen/instagram/robert_dacesin, EPA MOHAMED MESSARA

IDEALNA DESTINACIJA

Ručak 3 evra, kafa 30 centi, a raj na zemlji: Putopisac Dacešin oktrio najjeftiniju destinaciju za putovanje! VIDEO

Dacešin navodi da je Alžir, uz Iran, verovatno najjeftinija destinacija koju je posetio u poslednje vreme

Objavljeno: 10:25h

Jedan od omiljenih putopisaca, kojeg redovno pratimo zbog njegovih interesantnih sadržaja, Robert Dacešin, nedavno je podelio svoje utiske iz Alžira. Ova severnoafrička zemlja sve više privlači pažnju putnika koji traže pristupačne destinacije bogate sadržajima, a bez previše turista. Dacešin je otkrio nekoliko zanimljivih činjenica o Alžiru, uključujući i to da tamo možete popiti jednu od najjeftinijih kafa na svetu – svega 30 centi, i to uz pogled na džamiju staru više od hiljadu godina.

"Istina je da je Afrika kontinent koji sam najmanje obilazio, obišao sam svega desetak zemalja. Ipak, moram priznati da je glavni grad Alžira – Alžir, najbolji grad u kojem sam bio. Sa svojih 2,5 miliona stanovnika, ovaj grad vam nudi priliku da doživite pravu egzotiku, bogatu istoriju, upoznate srdačne ljude i uživate u autentičnom putničkom iskustvu po, verovatno, nikada nižim cenama", kaže Dacešin.

On navodi da je Alžir, uz Iran, verovatno najjeftinija destinacija koju je posetio u poslednje vreme.

"Za ručak ćete platiti 3 do 4 evra, za kafu ili čaj 0,30 evra, dok ćete vožnju taksijem od nekoliko desetina kilometara platiti samo 2 do 3 evra. Pored toga, ulaz na gotovo sve atrakcije u gradu je besplatan, a verujte mi, ima ih mnogo."

Alžir – spoj francuske i orijentalne kulture

Dacešin takođe ističe uticaj Francuske na Alžir, posebno kada je reč o arhitekturi, hrani i jeziku, pri čemu je francuski jezik dominantniji od arapskog, koji je službeni jezik. Međutim, jedan grad se izdvaja po svojoj posebnosti.

"Oran, grad sa nadimkom 'Pariz Afrike', na najbolji način spaja francusku arhitekturu sa orijentalnim elementima, što daje šarmantnu i jedinstvenu sliku grada", kaže Robert Dacešin.

Oran, koji broji oko dva miliona stanovnika, poznat je po velikom broju impozantnih katedrala.

"Obavezno posetite tvrđavu Santa Kruz, do koje možete stići žičarom za manje od jednog evra, a odakle ćete imati jedan od najboljih pogleda na grad. Preporučujem i obilazak Grand Posta, Palais de la Culture, starog dela grada poznatog kao Kazba, nekoliko prelepih džamija, kao i druge objekte s bogatom istorijom."

Toliko istorije, ali malo turista

Dacešin je posebno naglasio činjenicu da Alžir nije zahvaćen masovnim turizmom.

"Ne sećam se kada sam poslednji put bio u zemlji sa toliko istorije, a koju gotovo niko ne posećuje. U ovih pet dana koliko smo ovde, mislim da nisam video nijednog stranca."

Zbog toga, Alžir preporučuje svima koji traže egzotične destinacije bez turističkih gužvi.

Dacešinove avanture možete pratiti na društvenim mrežama i YouTube kanalu, gde redovno deli svoja putnička iskustva.

Bonus video:

03:36

Zdrav recept iz putopisa Marka Pola

(Espreso/ Blic/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.