Hrvatsku pogodila razorna oluja koja se kreće ka Srbiji: Grmljavinska linija duga 100 km, vetar kida sve pred sobom
Hrvatsku pogodila razorna oluja koja se kreće ka Srbiji, Foto: Screenshot: Dalmacija Danas

OPREZ

Hrvatsku pogodila razorna oluja koja se kreće ka Srbiji: Grmljavinska linija duga 100 km, vetar kida sve pred sobom

Do 3 sata ujutru, najviše kiše palo je na Rivnju u zadarskom arhipelagu – 108 litara po kvadratnom metru, što je više od mesečnog proseka

Objavljeno: 08:05h

Oko ponoći, oluja praćena grmljavinom pogodila je šire splitsko područje, a vetar je dosegao brzinu od 80 km/h. Jugo je naglo promenilo smer u tramontanu.

Vetar rušio stabla

Kako je objavila "Dalmacija Danas", u Kaštel Lukšiću je vetar srušio stablo, ali su grane zapele na obližnjoj zgradi pa automobili ispod nisu oštećeni.

Do 3 sata ujutru, najviše kiše palo je na Rivnju u zadarskom arhipelagu – 108 litara po kvadratnom metru, što je više od mesečnog proseka. Susak je dobio 65 litara, a Zadar 45, dok su ostali gradovi poput Solina, Poljica i Splita zabeležili manje količine.

Obilne kiše izazvale su bujice, a s planine Kozjak potoci su se slivali kaštelanskim ulicama. Na ulicama od Žrnovnice do Gornjeg Sitnog bilo je odrona.

Oluja je donela i grad na šibenskom području, a temperature su značajno pale.

U Šibeniku je bilo 17 stepeni, u Splitu 18, dok je na višim nadmorskim visinama temperatura bila još niža, poput 9 stepeni na Sinjalu na Dinari.

Nevreme je bilo i u Biogradu na Moru.

Oluja stiže i u Srbiju

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, ujutru samo ponegde u Bačkoj i Banatu sa kratkotrajnom kišom, a posle podne i uveče u svim predelima nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), duvaće slab do umeren vetar, jugozapadni i zapadni, u košavskom području slab i umeren jugoistočni koji će na jugu Banata povremeno biti i jak.

Najniža temperatura će se kretati od 13 stepeni u Požegi do 23 stepena u Vršcu, a najviša dnevna od 29 do 34 stepena.

U Beogradu promenljivo oblačno, pre podne sa dužim sunčanim intervalima, a posle podne i uveče nestabilno sa kratkotrajnim lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Duvaće slab i umeren jugoistočni vetar, a dnevna temperatura će se kretati od 22 do 32 stepena.

Bonus video:

02:12

Dovoljna je mala iskra da promeni ceo ambijent i situaciju Miletić o Srbima na Kosovu: Neizdrživo je stanje našeg naroda

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.