Dobijate 24.000 evra ako se preselite kod njih na dve godine: Mesta sve manje, nude RAJ NA TACNI! (FOTO)
Španski region Ekstremadura, Foto: q / Alamy / Alamy / Profimedia

RAD U MIRU I TIŠINI

Dobijate 24.000 evra ako se preselite kod njih na dve godine: Mesta sve manje, nude RAJ NA TACNI! (FOTO)

Zainteresovani moraju da se presele u grad sa manje od 5.000 stanovnika i obavežu se da će tamo živeti najmanje dve godine

Objavljeno:

Španski region Ekstremadura želi da privuče oko 200 digitalnih nomada nudeći im finansijsku podršku u iznosu do 24.000 evra. Cilj ove mere je podsticanje lokalne ekonomije i suzbijanje migracija.

Regionalna vlada je za ovaj program izdvojila ukupno dva miliona evra, prenosi "Forbes". Osobe mlađe od 30 godina mogu dobiti 10.000 evra, dok će stariji od 30 godina dobiti 8.000 evra.

Nakon dve godine, učesnicima ovih grupa nudi se dodatnih 5.000 ili 4.000 evra ako ostanu u regionu još godinu dana.

Ekstremadura: Rad u španskom miru i tišini

Region Ekstremadura smatra se manje razvijenim, pati od velikog ruralnog egzodusa i ograničene infrastrukture. Gustina naseljenosti je najmanja u zemlji. Kako bi se tome suprotstavili, pokrenut je program stipendiranja.

Zainteresovani moraju da se presele u grad sa manje od 5.000 stanovnika i obavežu se da će tamo živeti najmanje dve godine. Prijave se podnose online putem Extremadura General Electronic Access Point.

Preporučuje se da se sa prijavom požuri jer je broj stipendija ograničen. Inicijativa regiona Ekstremadura deo je globalnog trenda u kojem regioni koriste prednosti rada na daljinu za rešavanje demografskih i ekonomskih izazova.

Španski region Ekstremadura
Španski region Ekstremadurafoto: Japhotos / Alamy / Alamy / Profimedia

Italija takođe traži imigraciju

Italija ima slične planove kao region Ekstremadura u Španiji i želi da privuče više digitalnih nomada u zemlju. Premijerka Đorđa Meloni planira poreske olakšice kako bi privukla stručnjake nezavisne od lokacije. Paket mera ima za cilj da motiviše preduzetnike i zaposlene koji koriste digitalne tehnologije da rade i žive u Italiji.

Projekat pod nazivom "Polis" uz finansijsku pomoć podržava širenje coworking prostora u manjim sredinama. Italijanska vlada želi da poveća privlačnost zemlje za digitalne nomade.

Vlada takođe želi da promoviše digitalizaciju u planinskim zajednicama kako bi se suzbila depopulacija. Treba podržati mlade preduzetnike u ovim krajevima. Pojednostavljena birokratska procedura za strane investitore i paušalni porez od 100.000 evra godišnje za bogate pridošlice takođe su deo strategije. Ove mere imaju za cilj da Italiju uspostave kao atraktivnu lokaciju za digitalne nomade.

Španija
foto: Rob Cousins / robertharding / Profimedia

Iseljenici radije odlaze u Švajcarsku

Prema statistici, Švajcarska je najpopularnija zemlja za iseljavanje Nemaca u Evropi. Prema Saveznom zavodu za statistiku, oko 315.960 nemačkih državljana živelo je u Švajcarskoj početkom 2023. godine. Austrija je na drugom mestu, a sledeća je Španija u kojoj je početkom godine živelo oko 125.790 Nemaca, prenosi Fenix.

Bonus video:

04:43

ŠPANIJA POKLEKLA POD PRITISKOM? Šta znači otvaranje kancelarije u Prištini? Stručnjaci otkrivaju pravi RAZLOG ZA OVAKVU ODLUKU

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.