Nezapamćen pakao, 129 mrtvih u zatvoru Makala!
Zatvor, ilustracija, Foto: RINA

užas

Nezapamćen pakao, 129 mrtvih u zatvoru Makala!

Zatvor Makala, koji je najveći u zemlji, kapacitet mu je 1.500, držao je oko 12.000 zatvorenika

Objavljeno:

Najmanje 129 osoba poginulo je u pokušaju bekstva iz najvećeg zatvora u Kinšasi, glavnom gradu Konga, objavile su danas vlasti, dodajući da je najveći broj stradao u metežu.

Ministar unutrašnjih poslova Žakmen Šabani rekao je rano jutros na mreži X da su zatvorenici pokušali da pobegnu iz zatvora Makala u ponedeljak usred požara koji je zahvatio adminstrativnu zgradu i dispanzer."Privremeni bilans je 129 mrtvih, uključujući 29 ubijenih iz oružja posle upozorenja čuvara", rekao je Luko u saopštenju, prenosi Al Džazira. On je dodao da je 59 ljudi povređeno.

Ministar je rekao da je načinjena znatna materijalna šteta, da je u toku sastanak kriznog štaba sa pripadnicima snaga odbrane i bezbednosti, ali da je situacija sada pod kontrolom.

Zatvor Makala, koji je najveći u zemlji, kapacitet mu je 1.500, držao je oko 12.000 zatvorenika, većina njih čekala je na suđenje, prema najnovijem izveštaju Amnesti Internešenala o Kongu.

Bilo je i ranije pokušaja bekstva iz tog zatvora, a 2017. godine je u napadu verske sekte oslobođene desetine zatvorenika. Pucnjava u zatvoru počela je oko ponoći u nedelju i nastavila se do ponedeljka ujutro, rekli su zatvorenici. Visoki državni zvaničnik ranije je kazao da je potvrđeno samo dvoje mrtvih tokom incidenta, što su negirali aktivisti za ljudska prava.

Bonus video:

21:31

VEČERNJI DNEVNIK 02.09.2024.

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.