Bez ove žene nema formiranja vlasti na istoku Nemačke: Gaji simpatije prema Putinu, a o Srbiji ima jak stav
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

politika

Bez ove žene nema formiranja vlasti na istoku Nemačke: Gaji simpatije prema Putinu, a o Srbiji ima jak stav

Ekstremno desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) ostvarila je istorijsku pobedu na regionalnim izborima u Nemačkoj.

Objavljeno:

Ekstremno desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) ostvarila je istorijsku pobedu na regionalnim izborima u Nemačkoj. U Tiringiji je AfD pobednik izbora, dok se u Saksoniji nalazi na drugom mestu. Uprkos činjenici da ekstremna desnica nije ostvarila ovakvu pobedu u Nemačkoj od Drugog svetskog rata, formiranje vlasti je neizvesno, jer su druge stranke odlučne u nameri da ne sarađuju sa AfD-om. Sada je praktično jako teško formirati vlast bez Demohrišćana (CDU) i Saveza Sare Vagenkneht (BSV).

Prema preliminarnim rezultatima izbora u Saksoniji, CDU je sa 31,9 odsto glasova tik ispred AfD sa 30,6 odsto. Savez Sara Vagenkneht (BSV) je na trećem mestu sa 11,8 odsto. SPD ulazi u parlament sa 7,3 odsto, Zeleni su na 5,1, a Levica 4,5.

U Tiringiji je AfD najjača stranka sa osvojenih 32,8 odsto glasova. CDU je dobio 23,6, dok je Savez Sara Vagenkneht dobio 15,8 odsto, Levica 13,1, a SPD 6,1. Zeleni nisu ušli u parlament, pokazuju preliminarni rezultati.

Na pomolu novi savezi

Parlament u Saksoniji ima 120 mesta, a za većinu je potrebno 61 mesto. Prema sadašnjim rezultatima raspored mandata bi izgledao ovako: CDU 42, AfD 40, BSV 15, SPD 10, Zeleni 7 i Levica 6. Parlament u Tiringiji ima 88 mesta, a za većinu je potrebno 45 mesta. Prema sadašnjim rezultaima, raspored mandata bi izgledao ovako: AfD 32, CDU 23, BSV 15, Levica 12 i SPD 6.

Protest protiv desnice u Nemačkoj

U Saksoniji bi sa velikom verovatnoćom oko koalicije mogli da se dogovore CDU, BSV i SPD.

Ali, u Tiringiji je nešto komplikovanije, jer CDU, BSV i SPD za sada nemaju većinu – nedostaje jedno mesto.

Sara Vagenkneht
foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Zašto birači glasaju za Savez Sara Vagenkneht?

Ispitivanje javnog mnjenja pokazalo je da mnogi biraju Savez Sara Vagenkneht (BSV) zbog ličnosti same političarke, dok su neki razočarani Levicom. Za jednu grupu birača bitan je odlučujući odnos BSV prema Rusiji i isporukama oružja Ukrajini.

Nemačka političarka Sara Vagenkneht - svojevrsna "crna labudica" ovog izbornog ciklusa - važi za jednog od pobednika izbora za Evropski parlament održanih u junu. Njena BSV ostvarila je 5,7 odsto na evropskim izborima u Nemačkoj. Sada je njena partije neophodna za formiranje vlasti u Tiringiji i Saksoniji.

Evropski izbori u junu bili su prvi put da je partija, osnovana u januaru ove godine, testirana na izborima. Populistička partija Sare Vagenkneht kombinuje levičarsku socijalnu politiku sa antiimigrantskim stavom i kritikom Evropske unije.

Kada je upitana gde se BSV sada nalazi na političkom spektru, Vagenkneht, bivša zvezda političke krajnje levice Die Linke (Levica), je rekla: “Nije sa desne strane.”

Raskrstila sa levicom, pa pokrenula sopstvenu partiju

Vagenkneht je medijska figura koja je izgradila reputaciju žene koja se bori protiv političkog mejnstrima. Ona je u januaru zvanično raskrstila sa strankom levice i osnovala sopstvenu.

Sara Vagenkneht
foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Njena partija se ne uklapa u potpunosti u nemački politički spektar. Ona obuhvata nekonvencionalnu kombinaciju levičarske ekonomije i kulturnog konzervativizma, kao što su restriktivnija imigraciona politika i nepoverenje u politiku identiteta.

Kako je rekla analitičarka Mehthild Ros, njena politika je kao da je pokupila najbolje od populističkih narativa i protesta. Ova ideološka fleksibilnost je delimično strateška.

- Vagenknehtova pokušava da izvuče podršku iz svakog ugla biračkog tela. Ona ne sluša samo raspoloženje javnosti, ono o čemu javnost priča, ona ​​takođe govori o tome - rekao je ranije Gero Nojgebauer, politikolog sa Slobodnog univerziteta u Berlinu.

Dve liderke

Zanimljivo je da Vagenkneht deli lidersku poziciju sa Amirom Mohamed Ali, političarkom koja, poput Sare, ima mešovito poreklo. Obe žene, čiji su očevi iz Irana i Egipta, oštro se protive desničarskim ekstremizmima i rasizmu.

- Nemačka ima najgoru vladu u svojoj istoriji. Odlučili smo da osnujemo novu stranku, jer smo uvereni da tako ne može da se nastavi. U suprotnom, verovatno nećemo prepoznati našu zemlju za 10 godina - rekla je Vagenkneht u januaru.

Protiv isporuke oružja Ukrajini

Spoljnopolitička platforma njene partije BSV u suprotnosti je sa zapadnim konsenzusom, posebno kada je reč o ratu Rusije i Ukrajine. Vagenknehtova je sama pozvala na prekid vojne pomoći Kijevu i kritikovala zapadne sankcije protiv Moskve, uključujući izvoz energenata. Naglasila je da veruje da je diplomatska inicijativa neophodna u ratu.

- Mnogi ljudi brinu da će rat doći i do nas - rekla je ona.

Takođe je analizirala neke pro-klimatske politike i tvrdila da je progresivna levica očarana takozvanim “woke” kulturnim pitanjima. To ljude ljuti, rekla je Vagenknehtova na skupu u Štutgartu, “kada imaju osećaj da političari u Berlinu čak ni ne znaju kako im je. Oni čak ni ne znaju šta se dešava u zemlji.”

Kritikovala NATO bombardovanje Srbije

Vagenkneht je jednom prilikom pomenula i Srbiju, kritikujući NATO bombardovanje.

-Na današnji dan pre 20 godina, NATO je započeo vazdušne udare u sukobu na Kosovu. Za mene je centralna lekcija iz ovog i drugih ratnih umešanosti poslednjih decenija: međunarodno pravo mora ponovo postati vodeći princip naše spoljne politike. Nemačka politika mora da se odvoji od ratoborne američke politike. Za mir i sigurnost! - navela je ona na Fejsbuku na 20. godišnjicu početka bombardovanja Jugoslavije.

Bonus video:

20:40

POPODNEVNI DNEVNIK 02.09.2024

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.