Rusi beže iz Finske, prodaju kuće za sitne pare, pristaju na sve samo da ih se reše: Evo o čemu je reč!
Finska, Foto: Profimedia

PRODAJU IMOVINU KAO LUDI

Rusi beže iz Finske, prodaju kuće za sitne pare, pristaju na sve samo da ih se reše: Evo o čemu je reč!

U sredu je Yle objavio da je skoro polovina nekretnina kupljenih od strane ruskih državljana ove godine prodata po ceni manjoj od 30.000 evra

Objavljeno:

Zatvaranje granica i obustava bankovnih transakcija doveli su do toga da sve više Rusa koji žive u Rusiji prodaje svoju imovinu u Finskoj. Naime, državljani Rusije koji žive u Finskoj sada kupuju vikendice i kuće po vrlo niskim cenama.

Razlog tome je što Rusi koji borave u Rusiji prodaju nekretnine u Savonlini i jugoistočnoj Finskoj jer sankcije čine njihovo održavanje i korišćenje praktično nemogućim.

U sredu je Yle objavio da je skoro polovina nekretnina kupljenih od strane ruskih državljana ove godine prodata po ceni manjoj od 30.000 evra. Kako se navodi, to su često bile stare kuće, neke od njih gotovo za rušenje.

Tipičan kupac je Rus koji živi u Finskoj, dok je prodavac najčešće Rus koji obično živi u Sankt Peterburgu ili drugom mestu u Rusiji.

Ministarstvo odbrane proverava sve transakcije sa nekretninama koje obavljaju lica iz zemalja koje nisu članice EU i EEA. Kako kaže stručnjak za nekretnine i životnu sredinu Ministarstva odbrane Tuomas Laito, trenutno su skoro svi kupci takvih nekretnina državljani Rusije koji žive u Finskoj.

Transakcije koje obavljaju Rusi koji borave u Rusiji praktično su prestale.

Sankcije opterećuju vlasnike vikendica

Helmi Manninen, stručnjak za prodaju kuća i vikendica navodi da su prethodnih godina jeftine i čak loše stanje nekretnine u blizini finsko-ruske granice bile popularne među Rusima iz Sankt Peterburga ili Moskve, koji su mogli da dođu na vikend preko istočne granice.

- Najveći faktor privlačnosti bila je blizina ruske granice. Zainteresovani su za finsku prirodu, sezonsko branje pečuraka i bobica. Oprema ili stanje vikendice nisu uvek imali veliku važnost - istakla je Manninen.

Sada mnogi žele da se reše svoje imovine.

- Trenutno ima više prodavaca nego kupaca. Transakcije sa nekretninama u Finskoj zahtevaju od Rusa koji žive u inostranstvu prisustvo sredstava, strpljenja i vremena - dodala je ona.

Privlačna prilika za kupovinu

Tržište vikendica u blizini istočne granice, s druge strane, otvorilo se za Ruse koji žive u Finskoj. Prema rečima Markku Kangsapuroa, direktora Aleksandrovog instituta pri Univerzitetu u Helsinkiju, nije reč o masovnom fenomenu. Održavanje nekretnine u Finskoj i njena prodaja su sada toliko komplikovani za one koji žive u Rusiji da prodavce dovode u bezizlaznu situaciju.

- Mnogi Rusi koji žive u Finskoj iskoristili su priliku da sklope povoljne poslove za sebe - kaže Kangsapuro.

Za prodavce je takođe lakše da se dogovore o transakciji sa osobom koja govori istim jezikom, na primer, preko poznanika, rođaka ili društvenih mreža.

Pitanje koje se nameće jeste da li bi zakon koji se trenutno priprema u Finskoj i koji se odnosi na zabranu kupovine nekretnina mogao uticati na vreme sklapanja ovih transakcija.

- Apsolutno. To stvara zaista složenu situaciju za vlasnike nekretnina u Finskoj koji su Rusi, a posebno za one koji žive u Rusiji. To dovodi do značajnih finansijskih gubitaka na individualnom nivou.

Potom, Kangsapuro je istakao i da li kupci, odnosno Rusi koriste kupljenu nekretninu?

- Neko može, naravno, kupiti kuću kao investiciju. Ali ako osoba zna da obavlja renovacije i može postepeno da renovira kuću, takva nekretnina sigurno će biti prikladna za mnoge kao vikendica - kaže Kangsapuro.

Bonus video:

02:26

RUSIJA NIJE MOGLA OVO DA SPREČI, TO JE NAJVEĆA POSLEDICA OVOG RATA Stručnjaci: Evo kako NATO svakako ostaje na granicama Rusije!

(Espreso/ Telegraf Biznis/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.