Raketa Ilona Maska eksplodirala tokom sletanja: Neviđeni peh kompanije milijardera, objavljen i snimak! (VIDEO)
Poletanje rakete "Falcon 9", Foto: Printscreen/ X/ @SpaceX

FALCON 9

Raketa Ilona Maska eksplodirala tokom sletanja: Neviđeni peh kompanije milijardera, objavljen i snimak! (VIDEO)

Nesreća pri sletanju okončala je niz od 267 uspešnih oporavka u busteru koji datiraju od februara 2021. godine

Objavljeno: 10:02h

Snažna raketa "falkon 9" kompanije "SpeksEks" prizemljena je dok američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo istražuje zašto se njen buster prevrnuo i eksplodirao tokom pokušaja sletanja nakon poslednjeg leta, objavila je agencija.

Kompanija Ilona Maska "SpejsEks" objavila je snimak prve, pogonske faze rakete – koja uobičajeno pali potisnike kako bezbedno i precizno sletela – kako gubi ravnotežu i naginje se na jednu stranu, nakon čega je ubrzo i eksplodirala.

Okončan niz dug tri i po godine

Kako prenose tamošnji mediji, prva faza u lansiranju na Floridi, srušila se u Atlanski okean i raspala dok je pokušavala da sleti na dron kompanije stacioniran nekoliko stotina kilometara severoistočno od Kejp Kanaverala.

Nesreća pri sletanju okončala je niz od 267 uspešnih oporavka u busteru koji datiraju od februara 2021. godine.

- Istraga je pokrenuta kako bi se dodatno poboljšala bezbednost, odredio uzrok neuspeha i odredili dalji potezi kako se ovako nešto ne bi opet desilo - saopštili su iz Federalne administracije za avijaciju.

Raketa "falkon 9" je radni konj flote "SpejsEksa" i veoma pouzdan raketni sistem koji je obavio na stotine lansiranja satelita i astronauta u orbitu.

Prizemljenje zbog najnovijeg problema moglo bi da odloži lansiranje misije "Polaris don" (Polaris Dawn), višednevna orbitalna misija u organizaciji milijardera i preduzetnika Džareda Isakmana koja za cilj ima i prvu svemirsku šetnju isključivo civilne posade.

Kako je došlo do neuspeha?

Druga faza "falkon 9" je u međuvremenu uspešno prenela 21 satelit Starlink u planiranu orbitu.

Prvo sletanje delovalo je normalno sve do trenutka dodira kada je više plamena nego obično bilo vidljivo oko baze rakete dok se približavala palubi. Sletna noga se odmah srušila pri dodiru i pojačivač, zaklonjen vatrom i dimom, prevrnuo se preko bočne strane barže za sletanje u Atlantik.

- Posle uspešnog uspona, prvi stepen bustera "falkona 9" se prevrnuo nakon dodira na dron "A Shortfall of Gravitas". Timovi procenjuju podatke o letu i status bustera - napisala je kompanija na platformi X.

Ubrzo nakon što su Starlinkovi lansirani sa Floride bili raspoređeni, "SpejsEks" je otkazao lansiranje u Kaliforniji, planirano za oko 6 časova (po lokalnom vremenu), kako bi inženjerima dalo više vremena da pregledaju telemetriju i video snimke, u potrazi za bilo kakvim znacima problema koji bi mogli da utiču na druge rakete .

Bonus video:

01:48

I BELORUSIJA MOGUĆA META AMERIČKIH RAKETA! Šahrimanjan Obradović: Ukrajina će pobediti u ovoj fazi rata, zahvaljući OVOM ORUŽJU!

(Espreso/ Si-Bi-Es/ RTS/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.